IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните банки могат да удвоят оценките си, ако подобрят рентабилността

Кредиторите могат да добавят още 7 трлн. долара към оценките си в следващите пет години, ако заложат на смела програма, според доклад

10:48 | 15.01.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Международните банки биха могли да удвоят сегашните си оценки, като добавят още 7 трлн. долара към тях през следващите пет години, ако предприемат стъпки за насърчаване на растежа и увеличаване на производителността, посочва се в доклад на Boston Consulting Group, публикуван в понеделник.

Банките трябва да предефинират къде да се конкурират, с кого да си партнират и как да доставят стойност заради многостранните смущения в световната финансова екосистема. Те не могат да успеят без активна подкрепа от правителствата и партньорства за сътрудничество с регулаторите, пише в доклада.

Около 75% от банковите акции са имали съотношения цена/балансова стойност на собствения капитал под 1 през 2022 г., докато коефициентите цена/печалба са почти наполовина на нивата от 2008 г. Междувременно възвръщаемостта на акционерите от банковите акции изостава от тази на основните пазарни индекси след кризата и разликата се разширява.

Малко вероятно е банките да се върнат към нивата на рентабилност и оценки отпреди глобалната финансова криза, казват анализаторите. Кредиторите обаче могат да спечелят повече от цената на собствения си капитал на устойчива основа и да увеличат оценките.

Дори ако инвестират в производителността и радикално опростят бизнеса си, печалбите на банките ще останат под натиск от по-високите капиталови изисквания и засилената конкуренция от по-новите играчи като финтех компаниите, предупреждават от Boston Consulting Group.

Изключително важно е банките да се насочат към целта за удвояване на оценките, защото така не само ще създадат стойност за акционерите, а и ще изпълнят техните задължения за стимулиране на икономическия растеж и финансиране на климатичния преход. Тези стремежи могат да бъдат постигнати, ако банките направят крачка назад, стигнат до дъното на проблемите си с ефективността и заложат на смела програма, казва се в документа.

Тази програма трябва да насърчи растежа, значително да подобри производителността и да ги направи по-привлекателни за инвеститорите, за да позволи допълнително вливане на капитали, заключават експертите.

Делът на банките в общите финансови активи в почти всички икономики непрекъснато намалява. Тенденцията е подчертана на пазари, където много банки имат неустойчива финансова възвращаемост – оценките на банките остават под балансовата стойност за продължителни периоди, и в икономики с висок растеж, където търсенето на производствени кредити нараства с бързи темпове.

Понастоящем много банки се възползват от попътните ветрове на приходите поради нарастващите лихвени проценти, което им дава свободата да вървят към промяна. В същото време много по-нови конкуренти – компании за разплащания, финансови технологии и някои големи технологични компании, привличат все по-голямо внимание от страна на регулаторите и контрол от страната на инвеститорите, което се очаква да забави растежа им.

Правителствата също така възлагат големи очаквания на банките да бъдат модели за подражание и катализатори за промяна на климатичния преход и корпоративната социална отговорност. Климатичният преход ще създаде нови бизнес възможности за банките, но ще окаже допълнителен натиск върху рентабилността в краткосрочен план.

Банките трябва да излязат от бизнес линии или най-малкото да намалят експозицията на капитал към класове активи с ниска възвръщаемост и да инвестират в нови области на стратегически растеж с по-благоприятни нива на възвръщаемост на капитала, казват от Boston Consulting Group.

Очаква се регулаторите да поставят допълнителни изисквания за капитала и ликвидността в очакване на по-високи рискове. Тези изисквания ще наложат значително оптимизиране на кредитния портфейл и допълнителни инвестиции в инфраструктура за данни за проследяване и отчитане.

Регулаторите и правителствата по целия свят могат да приемат допълващи се идеи. Такова сътрудничество може да повиши банковата рентабилност, без да компрометира стабилността на системата, посочва се още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 месеца
Значи хем трябва банките да влагали пари в климатичния преход, което щяло да окаже негативно влияние върху рентабилността в краткосрочен план, хем трябвало да излязат от експозициите си от класове активи с ниска възвращаемост. Е ама че шизофрения.Двете неща очевидно си противоречат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Ииии, какъв гениален извод...Пък ако я подобрят още повече, може и да я утроят. Пък ако още по-повече я подобрят, даже може и да я учетворят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още