IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на борсите в Европа се запази въпреки някои смесени икономически данни

Цената на акциите на Adidas се повиши с 3,84%, въпреки че производителят на спортни стоки обяви първата си загуба за последните над 30 години в размер на 377 млн. евро

19:45 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на последните данни за инфлацията в САЩ и икономиката на Великобритания, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,16 на сто до 507,33 пункта.

Германският измерител DAX се понижи с 0,02% до 17 961,38 пункта.

Френският показател CAC записа ръст от 0,62% до 8137,58 пункта.

Британският индекс FTSE отчете повишение от 0,31% до 7772,17 пункта.

Трейдърите реагираха на публикуваните във вторник данни за инфлацията в САЩ, която се ускорява отново през февруари. Ръстът на индекса на потребителските цени се e ускорил до 0,4% на месечна и 3,2% на годишна база, изтъква Бюрото по трудова статистика. Месечният ръст e в съответствие с очакванията, но годишният темп e малко над консенсусната прогноза за 3,1% на Dow Jones.

Междувременно икономиката на Обединеното кралство се е възстановила през януари, регистрирайки скромен растеж, след като изпадна в техническа рецесия през втората половина на миналата година. Брутният вътрешен продукт на страната се е разраснал с 0,2% през първия месец от 2024 г. след спад от 0,1% през декември, съобщи в сряда националната статистическа служба на страната (ONS). Увеличението се дължи на ръстовете при услугите и строителството, които компенсираха спада в индустриалното производство.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 март. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 март.

Пазарите обърнаха внимание и на новото проучване на Германската индустриална и търговска камара (DIHK), което показа, че все по-голям брой германски компании се опитват да инвестират в чужбина предвид високите разходи за правене на бизнес у дома.

Обратно на борсите в Европа, акциите на компаниите от сектора на търговия на дребно поскъпнаха с 3,3%, водени от германската Zalando и испанската Inditex.

Цената на акциите на Adidas се повиши с 3,84%, въпреки че производителят на спортни стоки обяви първата си загуба за последните над 30 години в размер на 377 млн. евро.

Междувременно все по-голям брой представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) сигнализират за намаляване на лихвите още през пролетта. Гуверньорът на централната банка на Белгия Пиер Вюнш заяви, че неговите колеги в крайна сметка ще трябва да намалят разходите по заемите, дори преди да са напълно сигурни, че инфлацията ще достигне целта от 2%.

Членът на Управителния съвет Мартинс Казакс се присъедини към мнението на Вюнш заявявайки, че ако икономиката „се движи приблизително“ по прогнозите на ЕЦБ, „тогава решението за начало на разхлабването ще може да бъде взето в рамките на следващите няколко срещи“, коментира той в блог публикация в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още