IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съвет по иновациите е инвестирал 10 млн. евро в "Дронамикс"

Дружеството планира да започне търговски операции в Гърция по-късно през годината

20:20 | 19.03.24 г.
Снимка: Дронамикс
Снимка: Дронамикс

Компанията за карго дрон превози „Дронамикс“ е получила още 10 млн. евро от Европейския съвет по иновациите (EIC), който през ноември 2022 г. отпусна безвъзмезден грант в размер на 2,5 млн. евро на компанията.

Така EIC става дялов инвеститор в дружеството, гласи негово съобщение, публикувано на сайта x3news.com.

Финансирането ще бъде използвано за създаване и започване на търговски операции, пише в съобщението.

Очаква се търговските операции на „Дронамикс“ да започнат още тази година, след като приключи програмата за летателни изпитания, уточняват от дружеството. Първият пазар за търговски операции на компанията ще е Гърция. В края на 2023 г. „Дронамикс“ подписа споразумение с гръцките пощи за доставки до островите.

Подобно споразумение компанията има и в Обединените арабски емирства.

През лятото на миналата година „Дронамикс“ получи обозначителни кодове от на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Това са основните идентификатори за авиокомпаниите, техните дестинации и документите за товара.

В последната година акциите на свързаната компания „Дронамикс Кепитъл“, листната на пазар beam на БФБ-София, поевтиняват с 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още