IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei стигна нов рекорд от 41 хил. пункта, но останалите азиатски пазари бяха на червено

Индексът обаче приключи сесията под това равнище с ръст от 0,18%

12:57 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японският индекс Nikkei 225 премина прага от 41 хил. пункта по време на сесията в петък – нов рекорд, след като данните за инфлацията в страната показаха ускорение през февруари. На пазарите в по-широкия Азиатско-Тихоокеанския регион преобладаваха пониженията, съобщава CNBC.

Общата инфлация в Япония за февруари се оказа на ниво от 2,8%, ускорявайки се от 2,2% през януари. Основната инфлация – която изключва цените на пресните храни – бе също на ниво от 2,8% спрямо 2% предходния месец.

Японската централна банка заяви по отношение на паричната политика във вторник, че „целта за ценова стабилност от 2% ще бъде постигната по устойчив и стабилен начин“.

Nikkei обаче приключи сесията под прага от 41 хил. пункта с ръст от 0,18% до 40 888,43 пункта. От своя страна, измерителят Topix също отбеляза рекорд с ръст от 0,6% до 2813,22 пункта.

В Хонконг бенчмаркът Hang Seng се понижи с 3% през сесията, дръпнат надолу от сектора на електрическите автомобили, но успя да компенсира спада частично, завършвайки сесията надолу с 2,2%. Технологичният Hang Seng Tech се понижи с 3,4%. Акциите на Li Auto изтриха 10,9% от стойността си, след като автомобилопроизводителят намали прогнозата си за доставки през първото тримесечие.

В континентален китай показателят CSI 300 изтри 1%.

Южнокорейският показател Kospi се понижи с 0,23%, след като поведе спадовете в Азия в четвъртък. Индексът Kosdaq пък остана почти без промяна с минимален спад от 0,03%.

В Австралия S&P/ASX 200 спадна с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още