IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street си поема дъх след рекордите от миналата седмица*

Пазарите са напът да изпратят пети пореден месец на ръстове, като водещите измерители вече преминаха някои нови прагове

16:59 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американския фондов пазар започнаха борсовата сесия в понеделник на червено, докато Wall Street си поема дъх след последните си рекорди, съобщава CNBC.

Измерителят на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 0,3% от стойността си. От своя страна, широкият измерител S&P 500 се свива с 0,2%, с колкото намалява и технологичният Nasdaq Composite.

Акциите на Intel поевтиняват с 2,4%, след като Financial Times съобщи, че според новите китайски разпоредби продукти на производителя на полупроводници няма да могат да се използват в китайски сървъри и компютри.

Книжата на United Airlines пък потъват с 5,9%, след като Федералната служба по авиация заяви, че ще завиши контрола върху превозвача след серия инциденти.

Пазарите са напът да изпратят пети пореден месец на ръстове, като водещите измерители вече преминаха някои нови прагове миналата седмица. S&P 500 прибави приблизително 2,3% миналата седмица, а Dow малко под 2%, отчитайки най-добрата си седмица от декември. Nasdaq Composite пък се повишава с 2,9% през периода.

Ръстовете бяха подкрепени от последните сигнали от Федералния резерв на САЩ, че централната банка ще запази програмата си за намаляване на лихвите за тази година, както и от продължаващия ентусиазъм на инвеститорите към технологичните акции. Като цяло инвеститорските настроения остават по-оптимистични от средното, показват актуални седмични данни на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори. Въпреки това неколцина се притесняват от възможния ефект от прекалено продължително рали вследствие на по-високи за по-дълго лихвени проценти.

Очаква се тази седмица инвеститорите да получат нови данни за посоката на инфлацията от индекса на разходите за лично потребление за февруари – предпочитаният измерител на инфлацията за Фед, чието публикувано е планирано за петък. Пазарната реакция обаче ще стане ясна чак в понеделник, тъй като петък е неработен ден в католическия свят, който в неделя отбелязва Великден.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 4,241% и 4,411%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се повишава леко с 0,2% до 104,17 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола също расте. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,3% до 86,57 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол прибавят 1,5% към цената си до 81,85 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,9% до 2179,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още