IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да инвестираме в облигации в сегашната среда?

Това, което е ключово за инвеститорите да помнят, е, че „по-ниска“ доходност е нещо относително

07:31 | 01.04.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Агресивните увеличения на лихвите от Федералния резерв донесоха на инвеститорите в облигации значително по-висока доходност. Тъй като централната банка на САЩ сега се е съсредоточила върху намаляването на лихвите и доходността на пазара на облигации вече е под достигнатите върхове, дали инвеститорите, които се забавиха, са пропуснали печалба?

Краткият отговор е: определено не, поне според Майк Кудзил, портфолио мениджър фиксиран доход в Pimco, цитиран от Morningstar. Той смята, че доходността все още е привлекателна.

Това, което е ключово за инвеститорите да помнят, е, че „по-ниска“ доходност е нещо относително. Стратезите на пазара на облигации и мениджърите на фондове като цяло са съгласни, че доходността все още е привлекателна, особено спрямо инфлацията, и вероятно ще остане по-висока в сравнение с преди пандемията за по-дълго време.

В резултат на това има много възможности в сектора с фиксирана доходност, стига инфлацията да продължи да върви надолу. Освен това облигациите в портфейлите на инвеститорите могат да предложат и поскъпване, тъй като лихвите ще падат през следващите месеци.

Как се представят облигациите?

Облигациите прекъснаха двугодишна серия от загуби през 2023 г., но пътят обратно към зеленото беше коварен. Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ достигна връх от малко под 5% през октомври, след което спадна до 3,79% в края на декември.

Заради тенденцията на забавяне на инфлацията инвеститорите приеха, че Фед е приключил с историческия си цикъл на затягане на паричната политика и скоро ще започне да намалява лихвите. (Доходността и цените на облигациите се движат в обратна посока.) Наративът се промени отново в края на годината на фона на данните, които показват, че икономиката е силна и че инфлацията явно е устойчива.

Това накара трейдърите да променят очакванията си кога Фед би намалил лихвите за първи път и занижиха прогнозите си колко пъти през годината американската централна банка ще сваля лихвените нива. В резултат на това доходността по 10-годишните облигации се повиши, като достигна максимум от 4,33% през седмицата до 24 март.

Тази динамика доведе до спад на индекса Morningstar Core Bond Index от приблизително 1,2% от началото на годината. Бенчмаркът обаче е със 7,7% повече от дъното, което достигна през октомври 2023 г.

Доходността остава висока

Федералният резерв се придържа към плановете за намаляване на лихвените проценти през 2024 г. На срещата на централните банкери през март те прогнозираха три намаления тази година. Мнозина на пазарите очакват процесът да започне през юни.

Това би означавало, че пиковата доходност по облигациите е вече в миналото и инвеститорите може да се чудят дали не са пропуснали шанса си да добавят повече приходи към своите портфейли.

„Да, възможностите от октомври 2023 г. отминаха и сега не са същите“, коментира Джон Белоуз, портфолио мениджър в Western Asset, фокусиран върху инструментите с фиксирана доходност. Той също казва обаче, че доходността остава доста висока. Отделно степента, с която Фед ще намалява лихвите, е неясна. Доходността по облигациите ще започне да се понижава, когато пътят за лихвите надолу се изясни.

Кудзил посочва реалната доходност, коригирана спрямо инфлацията. При доходност по 10-годишните държавни облигации на САЩ от около 4,25% реалната доходност е малко под 2%. Ако инфлацията се забавпи още повече през 2024 г., както очакват повечето анализатори, тази вече привлекателна възвръщаемост само ще се подобри.

Къде да инвестираме в облигации сега

Кудзил харесва повече секюритизирани продукти като ипотеки, обезпечени от държавни агенции, пред корпоративния кредит инвестиционен клас, защото те предлагат по-добра относителна доходност, ликвидност и качество.

Това не означава, че корпоративният кредит инвестиционен клас не си заслужава. Наскоро стратезите от Bank of America описаха днешната висока доходност и увереността около евентуалните намаления на лихвените проценти като благоприятна среда за висококачествените корпоративни облигации.

В рамките на тази категория Кудзил препоръчва финансовите компании от Голямата шесторка (големи банки, включително JPMorgan Chase JPM и Bank of America BAC) и някои комунални компании.

Белоус допълва, че по-кратките падежи са по-привлекателни, тъй като пазарът е намалил очакванията си за намаляване на лихвите.

Цената на облигациите може да се повиши, ако икономиката се спъне

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл призна, че някои сценарии (като „значително отслабване“ на пазара на труда) ще накарат централната банка да намали лихвите по-бързо, отколкото очаква в момента. Това може да понижи акциите, но също така би било благоприятно за цените на облигациите, които - заедно с доходността, определят колко печели инвеститорът.

Това е голяма разлика спрямо само преди шест месеца. Тогава доходността беше малко по-висока, но пазарът беше по-малко сигурен за това как Фед ще реагира на спъващата се икономика, тъй като инфлацията все още изглеждаше устойчива.

„Фед наскоро ни каза, че най-вероятно ще реагира, ако икономиката се представи по-слабо. Може да се твърди, че това прави инструментите с фиксирана доходност още по-привлекателни“, обяснява Кудзил.

Белоус казва, че представянето на пазарите през първите три месеца на годината – акциите се покачват с нарастване на доходността и спадането на цените на облигациите, е знак, че се връщаме към класическата отрицателна корелация между акции и облигации. Тази обратна връзка е причината облигациите да са толкова мощни като диверсификатори, но тя беше сериозно преобърната през 2022 г., когато акциите и облигациите се сринаха едновременно.

С други думи, инвеститорите може отново да потърсят облигации, за да предпазят портфейлите си от неочаквани спадове на фондовия пазар. Доходността може да е малко по-ниска от миналата есен, но инвеститорите могат да компенсират част от тази разлика с далеч по-ценното спокойствие.

Повишено внимание за кеша

Кудзил предупреждава инвеститорите в кеш да не задържат парите твърде дълго. Въпреки че възвръщаемостта от фондовете на паричния пазар в момента е привлекателна, той смята, че се приближаваме до точката, в която рискът от реинвестиране в кеш се материализира. Това е възможността инвеститорът да не е в състояние да инвестира постъпленията от текущите си инвестиции при същата норма на възвръщаемост.

Това означава, че доходността от 5% или повече от паричните наличности няма да съществува вечно. След като Фед започне да намалява лихвите, тези доходности ще спаднат.

Поради нарастващите лихвени проценти корелациите на облагаемите облигации спрямо американските акции се повишиха рязко през последните три години.

Докато цените на акциите и облигациите се стабилизираха през 2023 г., тригодишните корелации между акциите и висококачествените облигации остават повишени в сравнение с дългосрочната история. Държавните облигации, исторически сред най-добрите диверсификатори за американските акции, сега са в положителна корелация с американските акции.

Облигациите с по-ниско качество, вкл. високодоходните и на нововъзникващите пазари, никога не са били големи диверсификатори на акциите.

Паричните средства имаха най-ниската корелация с акциите през последния тригодишен период, отчасти защото това беше един от малкото активи, които показаха положителна възвръщаемост през 2022 г. Доходността, която получаваха инвеститорите в кеш, се повиши точно по времето, когато цените на акциите и облигациите падаха.

Последици за портфейлите

Портфолио, подготвено за дългосрочна устойчивост, трябва да съдържа висококачествени държавни облигации, вкл. съкровищни бонове и ипотечни облигации на съответните агенции. По време на периоди на стабилни или спадащи лихвени проценти тези инструменти с фиксиран доход генерират по-скромна доходност, но осигуряват достатъчна защита по време на нестабилни пазари на акции, за да доведат до по-атрактивна възвръщаемост, коригирана спрямо риска.

Опитът от 2022 г. все пак илюстрира и силата на паричните средства в балансирано портфолио, особено за инвеститори, които са пенсионирани и активно използват своите портфейли за издръжка. Парите в брой могат и да не спечелят много над инфлацията за дълги периоди от време, но осигуряват безопасност и ликвидност, когато акциите и облигациите спадат едновременно.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още