IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите чакат с нетърпение военни облигации на ЕС

На инвеститорите им липсват книжа с рейтинг ААА и всяка емисия се приема повече от добре

14:36 | 11.03.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Инвеститорите призовават европейските лидери да сложат край на споровете и да обединят усилията си относно разходите за отбрана. Според Bloomberg интересът на пазара е голям и търсенето няма да е част от предизвикателствата, пред които ще се изправи общността, ако реши да емитира облигации, за да финансира военните си разходи.

В момента има недостиг на книжа с рейтинг ААА, след като САЩ загубиха своя топ рейтинг през 2023 година, и мениджърите на фондове чакат повече европейски емисии, допълва още Bloomberg. "Инвеститорите са жадни за такива облигации", коментират мениджъри от фонда Barings, който управлява европейски дълг.

Ентусиазмът е видим - през миналия месец емисия за 3 млрд. евро на ЕС получи заявки на стойност 81 млрд. евро, или 27 пъти повече от обявеното. Интересът е дори по-голям, отколкото беше при първите общи европейски облигации, емитирани през октомври 2021 г. Досега ЕС има облигационни заеми за около 450 млрд. евро, емитирани основно за финансиране на фонда за справяне с последиците от пандемията от коронавируса.

Идеята за емисия облигации, с която да бъдат покрити военните разходи на ЕС, започва да набира скорост в общността, след като се заговори за намерение на руския президент Владимир Путин да атакува друга европейска страна, ако успее да спечели войната в Украйна. От десетилетия в ЕС сектор отбрана е систематично недофинансиран и опасенията са, че съюзът е "опасно неподготвен".

Най-хубавото е, че този дълг не влиза в националната статистика и страните не нарушават европейските правила за съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (до 3%), тоест изискванията от Маастрихт са изпълнени и няма наказателни процедури за свръхдефицит, обяснява Мориц Крьомер, главен икономист в германската банка LBBW.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони коментира възможността като приемлив начин да се справим с кризата. Планът се харесва особено на страните с добре развита военна индустрия като Франция, както и на тези в близост до Русия като Естония. Но идеята за общи разходи се отхвърля от Германия и Нидерлания и всяка страна в ЕС се оправя сама в последните две години след началото на войната в Украйна.

Европа удвоява вноса на оръжие през последните пет години

По данни на базирания в Стокхолм Международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI) в периода 2019 - 2023 година ЕС е увеличил вноса на оръжия с 94%, а най-големият европейски вносител на оръжия е Украйна.

Франция пък измества Русия от второто място на световен доставчик на военна техника.

Първи са САЩ, чийто износ в последните пет години се повишава със 17%. Страната държи дял от 42% от световния износ на оръжия, сочат данните на SIPRI.  

Износът на Русия в този период намалява с 53%, а делът в световните доставки вече е 10%, или равен на този на Франция. През 2019 г. Русия е доставяла оръжие за 31 държави, а през 2023 г - за 12. Две трети от износа на руска военна техника през периода 2019 - 2023 година е насочен към Индия, Китай и Египет.

САЩ са основен доставчик на оръжия за Украйна, следвани от Германия и Полша, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още