IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява, докато запасите от суровината в САЩ растат*

Цените са надолу тази седмица, след като миналата се покачиха до най-високото си ниво от октомври

08:30 | 27.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават за втори пореден ден в сряда след доклад, че запасите от суров петрол в САЩ – най-големия потребител на петрол в света, са се увеличили. Сигналите, че е малко вероятно големите производители да променят политиката си на добив на техническа среща следващата седмица също влияе на движението, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент спадат със 71 цента, или 0,83%, до 84,92 долара за барел, а върху сорта WTI – с 68 цента, или 0,83%, до 80,94 долара за барел.

Цените са надолу тази седмица, след като миналата се покачиха до най-високото си ниво от октомври. Те все пак остават с около 3% над средната цена на затваряне спрямо първата седмица на март.

„Остър ръст на запасите от суров петрол в САЩ и очакванията за потенциална липса на действие от ОПЕК+ по отношение на политиката му на добив следващата седмица доведоха до по-нататъшно забавяне на цените на петрола в днешната сесия, тъй като изтеглянето на печалби се ускорява след силно поскъпване в средата на март“, казва Джун Ронг Ип, пазарен стратег в IG в Сингапур.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 9,3 млн. барела през седмицата до 22 март, посочват пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Запасите от дестилат също са нараснали с 531 хил. барела.

Запасите от бензин обаче спадат с 4,4 млн. барела.

Официалните правителствени данни ще бъдат публикувани в сряда.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, водени от Русия, известни още като ОПЕК+, едва ли ще направят промени в политиката си за добив на петрол преди срещата на министрите през юни, казват трима източници от ОПЕК+ пред Ройтерс преди срещата следващата седмица.

Групата ще проведе онлайн среща на своята Съвместна министерска комисия за наблюдение на 3 април, за да прегледа пазара и изпълнението на съкращенията на добива от страна на членовете.

По-рано този месец членовете на ОПЕК+ се съгласиха да удължат съкращенията на добива от около 2,2 млн. барела на ден до края на юни.

Русия нареди на компаниите да намалят производството си, за да изпълнят целта, съобщи Ройтерс в понеделник, а министерството на петрола на Ирак заяви на 18 март, че ще свие износа си, за да компенсира по-ранното свръхпроизводство, надвишаващо квотите.

С обявяването на тези ограничения способността на ОПЕК и по-широкия ОПЕК+ да се съобразят със съкращенията е поставена под въпрос. ОПЕК надвишива целите си със 190 хил. барела на ден през февруари, показва проучване на Ройтерс, като Ирак е сред свръхпроизводителите.

Подчертавайки, че Ирак е сред членовете на ОПЕК+, които признаха за свръхпроизводство през последните месеци, анализаторите от ANZ казват в доклад от сряда, че „търговците също следят членовете на ОПЕК за всякакви признаци, че може да променят позицията си относно производствените квоти“.

*Данните са актуални към 7:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още