IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор тласна европейските борси до рекорден връх във вторник

Книжата на френските производители на коняк постъпнаха след изразеното от президента на Китай Си Дзинпин отношение към търговски спор

20:27 | 07.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси затвориха на рекордни върхове във вторник, а книжата на финансовите компании бяха в светлината на прожекторите след силни отчети от швейцарската банка UBS и италианската UniCredit, предават Ройтерс и CNBC. Оптимизмът около понижения на лихвите също помогна.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,1% и също отбеляза най-добрия си ден от над три месеца насам, а индекс на пазарните страхове се понижи до над едномесечно дъно.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 1,22% до ниво от 8313,67 пункта. Германският DAX напредна с 1,4% до равнище от 18 430,05 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,99% и завърши деня на ниво от 8075,68 пункта.

Финансовият сектор отбеляза ръст от 2,5%, подкрепен от поскъпването на акциите на UBS със 7,6 на сто, след като кредиторът отчете първа тримесечна печалба от придобиването на Credit Suisse. Тя беше три пъти по-голяма от очакванията на анализаторите.

Цената на акциите на UniCredit, втората по големина италианска банка, нарасна с 3,6% до 13-годишен връх и тласна банковия индекс нагоре с 2,3%. Банката повиши очакванията си за възнаграждението за инвеститорите, след като обяви много по-висока от очакванията печалба и по-добри капиталови нива.

Основният испански борсов индекс IBEX нарасна с 1,5%, след като книжата на BBVA поскъпнаха с 3,6% благодарение на решението на Sabadell да отхвърли предложението за придобиване на втория по големина кредитор в страната.

След колебливия април, когато Stoxx 600 отписа 1,5%, възстановяването на индекса набира скорост през последните три сесии, но все още изостава от основните индекси в САЩ.

Ръстът на германския DAX беше подкрепен от поскъпването на книжата на производителя на чипове Infineon с 12,9% след по-добри от очакванията приходи от продажби през второто тримесечие. Анализаторите очакват ръст в дългосрочен план въпреки понижаването на прогнозите за цялата година.

Книжата на производителите на спиртни напитки Remy Cointreau и Pernod Ricard поскъпнаха със съответно 5% и 3%, след като китайският президент Си Дзинпин заяви, че има „отворено отношение“ към търговския спор заради френския коняк.

Подиндексът за търговията на дребно също нарасна с 1,4%, след като цената на акциите на германската компания Zalando се повиши с 8,5% благодарение на по-добрата от очакванията оперативна печалба през първото тримесечие.

На обратния полюс германският софтуерен разработчик TeamViewer отбеляза спад от 8,1%, след като не отговори на очакванията за резултатите си през първото тримесечие, а книжата на датския производител на медицинско оборудване Coloplast поевтиняха с 3,5%, след като той не отговори на очакванията за печалбата си през второто тримесечие.

Германската компания Fresenius Medical Care отписа 5,5%, след като само запази очакванията за печалбата си през 2024 г. въпреки по-високата от прогнозите оперативна печалба през първото тримесечие.

Британският FTSE 100 също достигна рекорден връх, подкрепен от ръста в цената на книжата на Shell, след като Ройтерс съобщи, че компанията планира да продаде малайзийския си бизнес с газ станции.

Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че дълбоки структурни промени в икономиката на еврозоната може да подложат инфлацията на натиск към повишаване в следващите години, но Европейската централна банка все пак не бива да толерира по-бърз ръст на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още