IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се повиши леко и записа най-дългата си печеливша поредица от декември

Ръстовете във вторник бяха ограничени от спада в цената на акциите на Disney след по-слаби от очакванията приходи за първото тримесечие

23:59 | 07.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average и широкият измерител S&P 500 отбелязаха ръст във вторник, докато трейдърите търсеха още признаци дали Федералният резерв може да започне да намалява лихвите, предава CNBC.

Dow, в който влизат 30 компании, прибави 31,99 пункта и завърши сесията на ниво от 38 884,26 пункта. Индексът на сините чипове отбеляза ръст за пети пореден ден и постигна най-дългата си печеливша серия от декември м. г. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,13 до ниво от 5187,79 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,1% до равнище от 16 332,56 пункта.

Ръстовете бяха ограничени, тъй като акциите на Disney поевтиняха с 9,5%, след като медийният и развлекателен гигант не отговори с малко на очакванията за приходите си, но надмина прогнозите за печалбата си. Книжата на технологичната компания в областта на отбраната Palantir поевтиняха с 15% заради по-слаби от очакванията прогнози за финансовото си представяне.

Цената на акциите на Peloton се повиши с 15,5% след новината, че компании за частни капиталови инвестиции обмислят придобиване на фитнес компанията.

В понеделник Wall Street отбеляза ръстове, а инвеститорите продължиха инерцията от края на миналата седмица, след като нови данни за работните места в САЩ смекчиха притесненията, че икономиката е твърде нажежена, а председателят на Фед Джером Пауъл изключи възможността за повишаване на лихвите като следващ ход на централната банка.

„Това е пазар, който копира действията на Фед. Пазарът вече преглътна изказванията на Пауъл“, коментира Куинси Кросби, главен глобален стратег на компанията LPL Financial. Тя допълни, че очаква силен обем в дните, когато пазарът расте, това може да е знак за убеждението на трейдърите след неотдавнашните проблеми за акциите.

„Ясно е, че доходността и скоростта, с която тя расте или намалява, са много важни за пазара. Ако пазарът осъзнае, че отбелязва твърде бърз спад, тогава това подхранва разбирането, че икономиката се забавя с по-бърз темп“, отбеляза Кросби.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 4,461% и 4,602%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,3% до 105,36 пункта. Еврото и паундът поскъпнаха леко до съответно 1,076 и 1,251 долара, а спрямо йената щатските пари се търгуват на ниво от 154,64 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола остана почти непроменена, след като САЩ предприеха действия да попълнят стратегическите си петролни резерви, а възможно примирие в Газа остава несигурно. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за юли поевтиняха със 17 цента до 83,16 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за юни отписаха 10 цента до 78,38 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,3% до 2324,2 долара за тойунция. Трейдърите остават съсредоточени върху перспективите за понижения на лихвите от Федералния резерв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още