IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските компании ще могат да плащат на чужди кредитори с рубли

Задълженията ще се смятат за покрити, ако бъдат извършени в рубли по официалния курс на централната банка

17:55 | 06.03.22 г. 41
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Руският президент Владимир Путин подписа указ, по силата на който Русия и руският бизнес ще може да се разплаща с рубли със своите международни кредитори от "враждебни държави", пише Bloomberg. Руските корпоративни облигации, деноминирани в чужда валута, се обезцениха в последните дни, след като инвеститорите започнаха да се притесняват от ефекта от санкциите срещу руската икономика.

Указът установява временни правила, по които държавни и корпоративни длъжници да извършват плащания към кредитори от „държави, които участват във "враждебни дейности“ срещу Русия, нейните компании и граждани. Правителството ще изготви списък с такива държави в рамките на няколко дни.

Руското правителство ограничи драстично достъпа до чужди валути, което означава, че облигационерите няма да могат да получат лихви и плащания по отпуснатите заеми. С указа се позволява запазването на капиталовия контрол, но ще бъде избегнат рискът за неизпълнение на задълженията, посочва още агенцията.

С подписания указ задължения ще бъдат считани за покрити, ако са извършени в рубли по официалния курс на Централната банка. Длъжниците могат да поискат създаването на специална сметка в рубли на името на международния кредитор. Това правило ще се прилага за суми над 10 млн. рубли на месец, или почти 82 хил. долара.

Междувременно клиринговите къщи Clearstream и Euroclear спряха да приемат рублата като валута за сетълмент и изключиха всички ценни книжа, емитирани от руски юридически лица от всички транзакции, забранявайки традиционния канал, използван за извършване на плащания към притежателите на облигации.

Някои от руските държавни облигации могат да бъдат плащани в рубли, посочва Bloomberg. През март обаче има падеж по няколко заема на стойност 117 млн. долара, които не могат да бъдат покрити по този начин, посочват анализатори от JPM.

Сред компаниите с предстоящ матуритет на деноминирани в долар облигации са държавните "Роснефт" и "Газпром".
Централната банка на Русия също предприе някои мерки за облекчения за сектора. Банките в страната временно не трябва да публикуват месечните си отчети на уебсайтовете си, макар че ще трябва да ги предават на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 5
onezero
преди 2 години
Я някой да обясни как точно Русия ще фалира? След като западните банки сами отписват 500 милиарда частен и държавен дълг, никой не пипа валутните им резерви и ги замерват с пачки през Газпромбанк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
И кой ще забрани на тези хора да се върнат обратно като свърши войната? Путин не ги е гонил от украйна по принцип, но да напуснат обсадените градове. В Мариупол, който е в Донбас, населението е руско - но нацитата от Азов не ги пускат, ползват ги като жив щит. По данни на ООН, загиналите цивилни от началото на войната са 534 души. Дори цифрата да се окаже двойно по-висока, това е най-хуманната пълномащабна война в историята...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Ами ако искат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Именно - като започнаха да конфискуват частна собственост без съд, без доказателства за произход на средствата и без право на потърпевшите да се защитят, западните правителства се демаскираха като комунистически. Това да се отнемат противоправно имотите на някакви хора, само защото са "олигарси", капиталисти, буржоа, е обичайно поведение на КОМУНИСТИТЕ !!! Да видим дали ще има и други ответни реакции, засега само май Мордашов реагира, като спря износа на стомана за ЕС... а Северсталь доставяше по 3 милиона тона стомана на година !!! От петте най-големи европейски стоманодобивни компании, четири са руски, а петата само е регистрирана в Люксембург. Индианската Акселор Митал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Това важи за тебе и още един-двама. С теб никога не сме си разменяли обиди, коректност за коректност. А това, което написах е така. Рядко могат да се намерят толкова ниско задлъжнели компании като руските. Ако успея да си задържа акциите - да не ми ги национализират от едната страна или делистнат от другата, не бих ги продал, дори и на добра цена, защото доходността им е уникално висока. Дори наполовина да падне заради следвоенна криза, пак ще са ми най-печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тая кампания, при която цял свят ви намрази, я "инжектира" господарят ти жуже с делата си. Сърди се на него, кампанията е супер успешна, друг да беше се пробвал да ви го направи, нямаше да постигне резултатите, които сами достигнахте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А чуждите кредитори ще подпишат документ, че ще предоставят един среден пръст на желаещите да плащат в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...Няма откъде да намери така необходимите му руснаци. Свършиха....'' Видна е целта му- етническите украинци да станат бежанци, а на тяхно място да засели руски граждани с руско самосъзнание, след това да обяви на света-ааа, няма никаква Украйна- тук е малорусия и тук живеят руснаци...Толкова е очевидно, че няма повече накъде. Затова и цинично ги ''убеждава'' да напуснат законните си домове, за да може той да ги бомбардира с руските си изтребители и бомби. Това е нацистка тактика, но корените й се крият в древността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
От историческа гледна тояка русия си умира, независимо дали ще победи или наложи над Украйна. Единственото което постига до момента е да създаде украинска нация. Ако някой мислеше, че в източна Украйна живеят руснаци жестоко се е лъгал. Има рускоезични украинци, но не и руснаци. Мечтите на кремълският параноиденшизофреник отлетяха. Няма откъде да намери така необходимите му руснаци. Свършиха. На хоризонта се задава славно мюсюлманско бъдеще за любимата му русия. В момента русия си е една обикновена ислямска държава, защото само в тях се използва такова насилие от страна на властите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Да, бе, да- аз, адвоката, която през 2014 г, отделих една седмица време, за да открия всички международни договори, по които русия е страна и които наруши с руската незаконна окупация и анексия на Крим, съм ''манипулирана жертва'', ахахахахаа;0 В подписания и подпечатан автентичен текст на договорите , налични в сайта на мид, има вписана омраза към русия, така ли;0 Проблемът ти е само един- аз наистина съм адвокат, и в това си качество, съм длъжна да умея да тълкувам всеки договор- в крайна сметка- юристите съставяме всички договори, а не тро999ловете, политиците, политолозите или лица с други професии.Та- писаният текст не лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още