IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри 3 млрд. долара заем за Египет

Предвижда се незабавно да бъдат изплатени 347 млн. долара

15:08 | 17.12.22 г.
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) одобри заем за 3 млрд. долара за Египет, който ще предложи известно облекчение на икономиката, засегната силно от руската инвазия в Украйна.

Одобрението за заема от изпълнителния съвет на МВФ ще даде възможност за незабавно изплащане на около 347 млн. долара, посочват от базираната във Вашингтон институция, цитирана от Bloomberg.

Страната беше силно засегната от скока на цените на петрола и суровините, а чуждестранните портфейлни инвеститори изтеглиха около 22 млрд. долара от някога любимия си дългов пазар, припомня агенцията.

Очаква се механизмът да катализира допълнително финансиране от около 14 млрд. долара от международни и регионални партньори на Египет, допълват от Фонда. Това включва ново финансиране от страни от Персийския залив „чрез текущо освобождаване от държавни активи, както и традиционни форми на финансиране от многостранни и двустранни кредитори“, казват от заемодателя.

Северноафриканската страна девалвира валутата си през март, а след това отново с 18% в края на октомври. Икономиката на стойност 400 млрд. долара е изправена пред най-тежката валутна криза, откакто недостигът на долари преди половин десетилетие предизвика девалвация и в крайна сметка доведе до заем от МВФ за 12 млрд. долара.

Египет поиска от МВФ повече подкрепа чрез своя нов тръст за устойчивост, който стартира тази година. Това може да осигури допълнителни средства от около 1,3 млрд. долара за подпомагане на политиките, свързани с климата. Очаква се дискусии да се проведат при бъдещи прегледи на настоящото споразумение, посочват от МВФ.

Фондът изчислява, че недостигът на външно финансиране на Египет ще бъде 16 млрд. долара по време на 46-месечната програма, коментира финансовият министър Мохамед Мааит миналия месец. Властите вярват, че ще осигурят достатъчно пари, за да покрият финансовите си нужди.

Богатите на енергия съюзници на Египет от Персийския залив обещаха повече от 20 МЛРД. долара под формата на депозити и инвестиции в подкрепа на странаТА, смятана за регионална опора.

Икономическата програма на египетското правителство, подкрепена от споразумението с МВФ, има за цел да въведе цялостен пакет от политики, включително постоянно преминаване към режим на гъвкав обменен курс.

Пакетът включва също така структурни реформи за намаляване на държавното влияние, изравняване на условията за всички икономически агенти, улесняване на водения от частния сектор растеж и укрепване на управлението и прозрачността в публичния сектор.

Планът за обменния курс, заедно с предварителното затягане на паричната политика и подобренията на мрежата за социална сигурност, „са добре дошли стъпки“, коментира управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Централната банка планира да премахне изискването за вносителите да придобиват акредитиви за закупуване на някои стоки в чужбина до края на 2022 г., стъпка, която може да увеличи натиска върху паунда. Египет също трябва да изчисти натрупаните заявки, оценени на над 5 млрд. долара от вносители и компании, които търсят твърда валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още