IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как руската VTB Europe оцеля при масово източване на банкови сметки? 

След драматично оздравяване дейността на дъщерното дружество на втората по големина банка в Русия трябва да бъде прекратена до края на 2023 г. 

08:45 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Офис на руската банка в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Офис на руската банка в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Когато Миро Задро поглежда мобилния си телефон в 6,45 ч. на 24 февруари, целият дисплей светва в зелено. „Те нахлуха" е първото съобщение в WhatsApp, което чете ръководителят на финансовия отдел на VTB Europe. „Вероятно няма да се видим повече днес", казва Задро на съпругата си и тръгва към офиса.

За европейския филиал на втората по големина банка в Русия започва борба за оцеляване, която е една от най-вълнуващите истории в германския банков сектор през 2022 г. Задро е изправен пред най-трудните месеци в професионалния си живот, пише в свой обзорен материал за случващото се германският Handelsblatt. 

В четвъртък сутринта в централата на банката във Вестенд във Франкфурт 44-годишният мъж се вглежда в множество отчаяни лица. „Всички в банката бяха шокирани. Много хора по коридорите имаха сълзи в очите. Никой не можеше да повярва на случилото се", разказва днес Задро. „Около една трета от служителите ни са руски граждани, но никой от тях не подкрепяше войната". В някои офиси украинци и руснаци работят заедно всеки ден маса до маса.

Недоумението за войната е примесено с екзистенциален страх. Защото много клиенти веднага започват да изпразват сметките си във VTB Europe. „В 10 ч. сутринта вече бяха източени десетки милиони, а по обяд - стотици милиони евро", казва Задро. Институцията оцелява само благодарение на добре попълнената си сметка в германската централна банка.

Борбата за оцеляване на VTB Bank Europe е вълнуващ случай, от който целият финансов сектор може да се поучи. Тя показва колко бързо може да бъде доведена до ръба една здрава преди това банка. Колко голямо е значението на дебелите капиталови и ликвидни резерви за стабилността на финансовите институции. И че органите за финансов надзор играят решаваща роля за банките по време на криза. Защото и до днес надзорните органи предпазват банката от компанията майка. Според кредитора обменът с московската майка е ограничен до абсолютния минимум.

100 доставчици на услуги се отказват от банката

За целия германски банков сектор VTB Europe беше и е заложена на карта - все пак институцията е набрала милиарди евро от германски инвеститори. В случай на фалит застраховането на депозитите на частните банки ще трябва да компенсира многобройните клиенти. Някои общини и застрахователи, които са инвестирали големи суми в институцията, вероятно биха загубили част от парите си.

Натискът върху Zadro е голям. През първите 48 часа след руското нападение банката получава около 100 уведомления за прекратяване на договори от доставчици на услуги. „И четирите големи одиторски компании са подали предизвестия, както и всички правни кантори", казва ръководителят на финансовия отдел пред репортери на Handelsblatt. По това време банката не може да намери адвокатска кантора в цяла Германия, която да иска да работи с нея.

Освен това стационарните телефони вече не работят, тъй като линиите за пренос на данни са собственост на американска компания. Банката получава известие за напускане от наемодателя си и трябва да напусне сградата в рамките на един месец.

В дните след избухването на войната Задро работи почти денонощно. В неделя сутрин, когато иска да си поеме дълбоко дъх и да изпие едно кафе на спокойствие у дома, мобилният му телефон звъни. Това е Себастиан Вегенман, който отговаря за VTB Europe в органа за финансов надзор Bafin.

Вегенман казва на Задро, че иска да говори с целия Борд на директорите в 14:00 ч. и да наложи мораториум на VTB Europe. „Първоначално имах гъста буца в гърлото", спомня си финансовият директор.

При мораториума върху банката се поставя саркофаг, така да се каже. След това застраховката на депозитите изплаща парите и нищо друго не се случва, докато синдикът не започне работа.

„С подобна мярка веднага унищожавате три- до четирицифрена сума в милиони", казва Задро. „Тъй като след това името ѝ ще бъде разбито, банките често са принудени да продават дори добри кредити с отстъпки от 50 или 60%“. 

Sberbank Europe бе затворена, VTB Europe - не

Такава е съдбата на Sberbank Europe, европейското дъщерно дружество на „Сбербанк“, най-голямата финансова институция в Русия. Седалището на банката е във Виена и за разлика от VTB Europe тя е под прекия контрол на органа за банков надзор на ЕЦБ.

ЕЦБ класифицира Sberbank Europe и дъщерните ѝ дружества в Хърватия и Словения като „неплатежоспособни или с вероятност да станат неплатежоспособни". Впоследствие банката бе затворена.                        

Bafin бе наложила мораториум и върху VTB Europe. След интензивни преговори с ръководството и представители на Бундесбанк и на схемата за гарантиране на депозитите инспекторите решават да запазят банката жива. 

Раймунд Рьозелер, главният банков надзорник на Bafin, също е участвал в разговорите по това време. Той подчертава, че органът за финансов надзор е предпазил VTB Europe от руско влияние на ранен етап. След това целта беше „да се намери начин за пълно репатриране на депозитите на институцията по възможно най-безопасния начин", казва Рьозелер.

„Когато трябваше да бъде взето решението, германската банка VTB разполагаше със сравнително голям собствен капитал и ликвидност“. От почти един милиард евро, които институцията е имала в сметката си в Бундесбанк в началото на войната, в неделя там все още са малко под 500 милиона евро. „Това ни насърчи да ликвидираме банката по организиран начин", обяснява Рьозелер.

Органът за финансов надзор, който е в центъра на общественото внимание повече от всякога след скандала с Wirecard, определено поема риск с решението си. Ако въпреки всички контролни мерки от VTB Europe потекат средства към Русия, органът веднага ще бъде отново обект на критики, както беше в случая с Wirecard.

От друга страна, решението на Bafin гарантира, че няма да се наложи германската схема за гарантиране на депозитите да се намесва отново. Това се случи едва през 2021 г. с фалита на Greensill Bank. Освен това се избягват загубите на институционални инвеститори като общини и застрахователи, някои от които са вкарали големи суми във VTB Europe.

Четирима от петима членове на борда подават оставка

След шест дни на отлив на средства в трицифрени милиони, ситуацията във VTB Europe постепенно се стабилизира отново в седмицата след руската атака. През следващите четири дни изходящите потоци все още са двуцифрени милиони, а след това - едноцифрени. „Преживяхме масово изтегляне на пари от банката", казва Задро. „Не са много финансовите институции, които могат да се похвалят с това“. 

Основен фактор за това е фактът, че VTB Europe убеди много корпоративни клиенти и инвеститори в недвижими имоти да погасят предсрочно своите кредити. Някои клиенти са направили това доброволно, за да помогнат на банката, казва Задро. „Други бяха щастливи да се отърват бързо от нас като дъщерно дружество на руска банка“. 

Но кризата далеч не е приключила. Централата на банката във Франкфурт е изрисувана с графити, сред които лозунги като „Путин = убиец" и „Майната ѝ на Русия". След това ръководството закрива символа на ВТБ на фасадата и назначава охрана.

На 25 март следва поредният удар за финансовия директор: колегите му от управителния съвет Никълъс Хът, Зак Форчън, Оксана Козлюк и Олег Осипенко единодушно подават оставка. Всички те са британски граждани и вече нямат право да работят за руски компании заради наложените от Великобритания санкции. Потребител влиза в клон на ВТБ в Тбилиси, Грузия. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Потребител влиза в клон на ВТБ в Тбилиси, Грузия. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Козлюк и Осипенко са и от Украйна и не искат да работят за руска банка заради инвазията. В резултат на това Франк Хелвих е назначен от Bafin през април за специален представител и ръководител на борда. 

Последна актуализация: 07:23 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още