IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как руската VTB Europe оцеля при масово източване на банкови сметки? 

След драматично оздравяване дейността на дъщерното дружество на втората по големина банка в Русия трябва да бъде прекратена до края на 2023 г. 

08:45 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Офис на руската банка в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Офис на руската банка в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

62-годишният Хелвих изглежда като банкер от старата школа. На бялата си риза носи копчета за ръкавели с инициалите си "FH". Говори спокойно и невъзмутимо - и точно така върши работата си.

Хелвих знае много за затварянето на банки. Той е един от най-известните ликвидатори в страната. Когато Hypo Real Estate започва да изпитва затруднения по време на финансовата криза през 2009 г., Хелвих създава заедно с Кристиан Блум звеното за ликвидация FMS Wertmanagement. „Нашата мисия беше да извлечем възможно най-доброто от нея в името на германските данъкоплатци", казва Хелвих.

През 2020 г. той очаква следващото кризисно задание след фалита на доставчика на платежни услуги Wirecard. И поема управлението на Wirecard Bank и ликвидира тази част от изпадналия в несъстоятелност доставчик на платежни услуги. VTB Europe обаче е още по-деликатна тема в политическо отношение.

Длъжниците вече не искат да изплащат заемите си

След началото на войната Bafin възлага на одиторската компания Deloitte да наблюдава VTB Europe, за да гарантира, че в руските канали не постъпват средства. Когато в началото на април руската компания майка ВТБ беше включена в списъка със санкции, органът за финансов надзор ѝ забрани да упражнява правата си на глас във VTB Europe.

Без подкрепата на органа за финансов надзор кредиторът нямаше да оцелее, казва Хелвих в ретроспекция. „Bafin се постави пред нас, зад нас и до нас". Без този ангажимент банката никога нямаше да получи необходимите лицензи от американския орган OFAC и британския OFSI. Това е основата международните банки да продължат да работят с VTB Europe, а международните кредитополучатели да могат да погасяват заемите си.

Други банкери и финансови надзорници също смятат, че Bafin е действала разумно заедно с VTB Europe в трудната ситуация. 

В края на краищата много клиенти искали да използват войната като извинение, за да спрат да изплащат заемите си - например голям италиански хотел. „Той твърди, че някои от клиентите му плащат с American Express и че хотелът се страхува от вторични санкции от САЩ, ако изплати заема", разказва Хелвих. Той е чувал и „авантюристични оправдания от други клиенти защо не могат да изплатят заемите си сега“. 

Затова в седмиците след началото на войната продължаването на съществуването на VTB Europe е поставено на карта няколко пъти. От септември насам обаче банката е в състояние да изпрати на длъжниците си лицензи от OFAC и OFSI - и повечето от тях отново започват да си плащат.

Главният изпълнителен директор иска да прекрати банковата дейност в края на 2023 г.

Най-голямата опасност изглежда е предотвратена; Хелвих и Задро стабилизираха институцията. Те също така са започнали да закриват дейността ѝ по организиран начин и искат да приключат този процес своевременно.

„Искаме да приключим с банковите си операции до края на 2023 г.", обявява Хелвих. „За да направим това, трябва да сме изплатили всички свободни депозити“. Останалата част - пари от санкционирани клиенти, както и средства от инвеститори, които не могат да бъдат идентифицирани - трябва да бъде депозирана в окръжния съд.

През първото тримесечие банката иска да получи т.нар. заповед за ликвидация от своя попечител с право на глас. След това може да започне активно да прекратява взаимоотношения с клиенти и договори, които не могат да бъдат прекратени по друг начин - например поради по-дългите им срокове.

Хелвих не знае какво ще се случи с ликвидните постъпления, които ще останат, когато един ден VTB Europe затвори окончателно счетоводните си книги. Парите не могат да се прехвърлят на санкционираното дружество майка. Някои смятат, че е възможно те да се влеят във фонд за възстановяване на Украйна, но за това са необходими съответни политически решения.

Какво ще правят Хелвих и Задро след 2024 г. също е неясно. Задро иска да си почине за няколко седмици, преди да започне да мисли за нова работа. Хелвих пък е готов за повече кризисни мисии. Той не очаква да остане без работа. „Организираното разграждане на банките определено е необходимо“, твърди той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още