IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ ще изплаща дивидент за 2022 г. в размер на 0,10 лева на акция

41,194 млн. лева от печалбата за миналата година ще се отнесат във фонд „Резервен“

12:59 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БАКБ
Снимка: БАКБ

Акционерите на „Българо-американска кредитна банка“ одобриха предложението на надзорния съвет за разпределяне на част от печалбата за миналата година като дивидент, съобщиха от БАКБ. Одобреният брутен дивидент на акция е 0,10 лева, което е общо над 2,469 млн. лева дивиденти.

БАКБ е публично дружество и акциите ѝ се търгуват на Българската фондова борса. От банката припомнят, че изплащането на дивидент се прави след 15 годишна пауза. За миналата година кредитната институция показа стабилни финансови показатели и надзорният съвет на банката предложи да бъдат възнаградени акционерите за вложения капитал. 

Общото събрание на акционерите реши останалата част от печалбата на БАКБ за 2022 г., а именно сума в размер на 41,194 млн. лева, да бъде отнесена във фонд „Резервен“, за да гарантира устойчивото развитие на банката.

От БАКБ посочват, че след постигнатия финансов резултат за 2022 г., който е рекорден за банката за последните 10 години, тя се нарежда сред десетте най-печеливши банки в България.

Investor.bg припомня, че за миналата година нетната печалба на Българо-американска кредитна банка е в размер на 43,804 млн. лева след данъчно облагане и представлява ръст от 148,96% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година.

Нетната печалба на БАКБ в края на първото тримесечие на тази година е 10,589 млн. лева след данъчно облагане, което представлява ръст от 106,13% за година. По този показател банката е с три пъти по-висок ръст на печалбата от средния за банковата система – за същия период банковият сектор отчита нарастване на печалбата с 37,86%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още