IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ е издала облигации за 15 млн. евро

Набраните средства ще се използват за изпълнение на изискванията за собствен капитал и кредитната дейност на банката

16:58 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Българо-американска кредитна банка“ АД (БАКБ) е издала емисия необезпечени облигации в размер на 15 млн. евро на 23 декември, съобщават от банката чрез БФБ-София.

Банката ще използва средствата от облигациите в кредитната си дейност, като възнамерява да финансира зелени проекти и зелени индустрии и технологии, както и да инвестира в държавни ценни книжа (български и на страни от Европейския съюз) с инвестиционен рейтинг и да гарантира изпълнение на изискванията за собствен капитал, посочва се в съобщението на банката.

Облигациите са продадени на под 150 лица, като кръгът от инвеститори е бил предварително определен, става ясно още от съобщението.

Емисията е със срок от 84 месеца (7 години). По облигациите ще се изплаща фиксирана годишна лихва от 5% за целия срок на емисията. Лихвените плащания ще се осъществяват на 6 месеца, като ще се изчисляват на базата на проста лихва за отделните шестмесечни периоди върху номиналната/остатъчната стойност на всяка облигация.

Плащането на главницата ще е еднократно,  в евро, на датата на падежа на облигациите.

Облигациите са необезпечени, съответно вземанията на облигационерите за главница и/или лихва не са обезпечени, не са предмет на гаранция или друго споразумение, с което се повишава ранга на вземанията. Облигациите не са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките по Закона за гарантиране на влоговете в банките, пише още в съобщението на банката.

„Целите ни за следващите пет години са свързани със запазване и дори ускоряване на темпа, с който растем всяка година, при един добър баланс между стабилност и динамика, така че да заемем своето място в ТОП 10 на банките в България. Средствата от емисията ще се използват за кредитен растеж, за отпускане на нови ипотечни кредити и финансиране на зелени проекти,  зелени технологии и индустрии, за инвестиции в държавни ценни книжа (ДЦК) на България и други държави-членки на Европейския съюз с инвестиционен рейтинг, с цел да осигурим сериозен растеж на БАКБ, при запазване на нивата на добра обща ликвидност и изпълнение на регулаторните изисквания за капиталова адекватност“, коментира Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на банката.

Емисията ще бъде регистрирана за търговия на БФБ-София.

Наскоро БАКБ отчете финансовите си резултати за третото тримесечие на 2022 година според които нетната печалба на банката е в размер на 20,271 млн. лева след данъчно облагане, което представлява ръст от 77,61%, спрямо третото тримесечие на 2021 г.

Активите на банката в края на септември са над 2,567 млрд. лева, като отбелязват ръст от 22,62% на годишна база, спрямо 12,24% средно за банковия сектор.

Активната позиция на БАКБ в кредитирането на граждани, чрез предоставяне на ипотечни кредити води до нарастване с 22,58%  в този сегмент, при 16,17%  ръст за банковия пазар. Общото  увеличаване на дела на кредити за физически лица е с  19,93%. Спестяванията на граждани и фирми нарастват с 27,26%.

От БАКБ напомнят, че дългосрочният кредитен рейтинг на БАКБ е BB, перспектива „стабилна“,  потвърден от „БАКР – Агенция за кредитен рейтинг“,  през април 2022 год.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още