IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уолър от Фед: Можем да продължим да повишаваме лихвите, ако сме внимателни

Централният банкер обаче не разкри дали ще подкрепи ново увеличение на лихвите този месец

17:33 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Федералния резерв Кристофър Уолър заяви, че централните банкери могат да си позволят да „продължат внимателно“ с увеличенията на лихвените проценти предвид последните данни, които показаха, че инфлацията в САЩ продължава да се забавя, пише Bloomberg.

„Нищо не подсказва, че трябва да направим нещо веднага“, коментира Уолър в интервю за CNBC във вторник, като показа, че подкрепя запазването на лихвите на същото равнище на следващото заседание на централната банка. „Можем просто да не променяме нищо и да изчакаме данните.“

Представителите на Фед ще заседават на 19-20 септември, а фючърсните пазари смятат, че няма почти никакъв шанс лихвите да бъдат повишени отново. Американските централни банкери се опитват да преценят дали референтната им лихва, която повишиха до диапазона от 5,25% до 5,5% през юли, е достатъчно рестриктивна, за да забави търсенето и да върне инфлацията към целевото равнище от 2%. С изключение на храните и енергията цените са се повишили с 4,2% на годишна база през юли.

Икономическите сигнали остават смесени. Търсенето на работна ръка постепенно отслабва. Ръстът на работните места извън селскостопанския сектор се е забавил до средно 150 хил. позиции месечно през последните три месеца, в сравнение с 287 хил. нови работни места на месец през първите пет месеца на годината.

Търсенето обаче остава стабилно, което помага за поддържането на висок растеж, а медианната прогноза в проучване на Bloomberg сочи 2% годишен темп на растеж през третото тримесечие.

На срещата за паричната политика на 25-26 юли Уолър гласува в полза на увеличението на лихвите.

Във вторник той отказа да сподели дали ще подкрепи ново увеличение тази година, като заяви, че това ще зависи от данните, които предстои да бъдат публикувани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още