IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво си мисли Кристин Лагард?

Председателят на ЕЦБ говори за края на световната икономика, каквато я познаваме, и е интересно дали знае нещо, което ние не знаем

14:30 | 16.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Председателят на управителния съвет на ЕЦБ дава интервю за Bloomberg в Джаксън Хоул. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Председателят на управителния съвет на ЕЦБ дава интервю за Bloomberg в Джаксън Хоул. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Миналия месец в Уайоминг, САЩ, председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард застана пред голяма аудитория от елитни централни банкери и небрежно предсказа колапса на международния финансов ред. Въпреки че предупреждението й беше разводнено от обичайния непроницаем жаргон, подтекстът беше достатъчно ясен и драматичен, пише Politico.

„Има правдоподобни сценарии, при които можем да видим фундаментална промяна в естеството на глобалните икономически взаимодействия“, коментира Лагард на годишната конференция на централните банкери в Джаксън Хоул. Светът, каза тя, може скоро да навлезе в „нова епоха“, в която „миналите закономерности може вече да не са добър ориентир за това как работи икономиката“.

„За политиците с мандат за стабилност това представлява значително предизвикателство“, обобщи тя тогава.

Това не е първият път, в който Кристин Лагард изразява тревога за съдбата на международния ред на свободните пазари, господството на долара и глобализацията, в чието създаване имаше пръст. През април тя стана първият голям западен централен банкер, който изрази явна загриженост относно крехкостта на зелените пари, чието международно господство, според нея, „вече не трябва да се приема за даденост“.

Казаното звучи странно, тъй като идва от лидера на светия паричен орган, чийто отдел за комуникации рядко предлага нещо по-завладяващо от политиката на баланса и корекциите на лихвените проценти по депозитите. Като се има предвид, че Лагард има дълга кариера във висшите ешелони на водения от САЩ международен ред, това може да се определи и като вероотстъпничество.

Най-тревожно е привидното безразличие на Лагард към силата на собствените ѝ думи за състоянието на споменатия международен ред. Един служител в ЕЦБ е бил достатъчно стреснат от априлските коментари, за да попита автора на речта какво означават те. След това е получил уверение, че речта е изтълкувана погрешно и става въпрос за потвърждение на тесния мандат на институцията за ценова стабилност.

Не е трудно да се запитаме дали Лагард, след като цял живот е управлявала кризи, е идентифицирала потенциално кризисно събитие и иска да излезе, че тя е тази, която трябва да помогне на света да го предотврати. „Смятам, че тя е напът да направи нещо“, коментира инвеститорът в инструменти с фиксиран доход Джей Нюман. „Ще има големи промени в търговията и инвестициите“, допълва Нюман.

Пол Подолски, друг дългогодишен трейдър, спекулира, че Лагард подготвя ЕЦБ, съвсем по френски маниер, за „възможна ситуация, в която еврото ще има по-голямо лидерство в глобалната система, отколкото обикновено“.

Преобладава обаче объркване не на последно място поради очевидното пренебрежение на Лагард към традицията на безпристрастност в бизнес, където всяко изказване се гледа под лупа от пазарните сили. „Това, което каза Лагард, не е естествено за един централен банкер“, коментира анализатор, пожелал анонимност. „Може би тя не осъзнава колко необичайна е комуникацията за централен банкер - или може би знае нещо, което ние не знаем“, допълва той.

Последна актуализация: 14:30 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още