IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбата на акциите на регионални американски банки е индикатор за нови сътресения

По-ниският нетен лихвен доход ще намали значително рентабилността, според анализатори

22:06 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите, които се бяха заблудили да мислят, че регионалните банки в САЩ са се справили с проблемите си от миналата година, бяха шокирани от New York Community Bank (NYCB), пише Ройтерс.

Отчетът на този неособено известен кредитор предизвика разпродажба на акциите на регионалните банки като предупреждение за инвеститорите, които са привикнали към чувствителността на сектора към високите лихвени проценти на Федералния резерв почти година след фалита на две ключови банки.

Въпреки че съвкупността от проблеми на NYCB е уникална за нейния баланс, отделни части от отчета ѝ разкриват общата уязвимост на регионалните кредитори към високите лихви на Фед, които продължават да свиват портфейлите от бизнес имоти и маржовете по заемите, казват инвеститори.

Това ще продължи по-дълго от очакваното, след като Фед запази лихвите на текущото им равнище на последното си заседание. Решението на американската централна банка накара трейдърите да променят прогнозата си за първото намаление на лихвите от март през май.

"Все още има основен проблем с бизнес модела, който засяга много регионални и обществени банки в среда на по-високи лихвени проценти", коментира Питър Оршаг, главен изпълнителен директор на инвестиционната банка Lazard, в интервю за Ройтерс в четвъртък.

"Тези проблеми вече не са толкова сериозни, колкото по време на кризата, но все още са налице", допълва Оршаг.

Акциите на NYCB се сринаха с 45% за два дни, докато по-широкият банков индекс KBW се понижи с повече от 7% тази седмица.

Тази разпродажба се случва година след фалита на Silicon Valley Bank през март 2023 г., когато високите лихви станаха причина за загуби по облигациите ѝ и предизвикаха фатално теглене на депозити. Същото срина и Signature Bank малко по-късно.

NYCB придоби активите на Signature Bank, с което балансът ѝ надхвърли регулаторния праг от 100 млрд. долара, който задейства строги правила за капитала и ликвидността. Това накара банката да намали дивидента си, за да запази кеша си.

NYCB също отчете загуба от 185 млн. долара, след като задели пари, за да покрие проблемни кредити. „Това накара инвеститорите на Wall Street да се замислят за отрицателните въздействия за всички банки“, казва Макрей Сайкс, портфолио мениджър за Gabelli Financial Services Opportunities ETF, който включва няколко банкови акции.

Удар по рентабилността

Разпродажбите изглежда изненадаха инвеститорите, като търговците поддържаха бичи позиции в опциите на регионалния банков борсово търгуван фонд SPDR S&P до сряда, показват данни на Trade Alert.

Акциите на други банки с висока експозиция към сектора на бизнес имотите, според данни от S&P Global Market Intelligence, също поевтиняват, включително тези на Valley National Bank и East West Bank. Двете банки не са пожелали да коментират пред медията. 

NYCВ отчете и 16% спад в нетния лихвен доход (NII) – индикатор за разликата между приходите от лихви по заемите и разходите за лихви по депозитите, който е основен двигател за печалбите на регионалните банки. NYCB заяви, че очаква NII през 2024 г. да достигне нива между 2,8 млрд. долара и 2,9 млрд. долара, като средната стойност е под очакваните от анализаторите 2,88 млрд. долара, показват данни на LSEG.

Въпреки че високите лихвени проценти позволиха на банките да печелят повече от заеми, те също трябва да плащат повече, за да поддържат депозитите, като това свива нетния им лихвен доход. Разходите за депозити на NYCB са нараснали с 29 базисни пункта на тримесечие, твърдят анализаторите на JPMorgan.

По-ниският нетен лихвен доход ще намали значително рентабилността, пишат анализаторите на Keefe, Bruyette & Woods за NYCB.

Много други регионални банки съобщават за намаляващ нетен лихвен доход при представянето на отчетите си и анализаторите очакват тяхната рентабилност да остане слаба на фона на нарастващите разходи за депозити.

Някои инвеститори обаче отбелязват, че пазарът на бизнес имоти е изключително разнообразен и че не всички експозиции са еднакви. Други смятат, че много регионални кредитори имат сериозни баланси и достатъчно резерви, за да издържат на по-високите лихви малко по-дълго и че секторът ще спечели от „мекото приземяване“ на американската икономика.

"Смятам, че това е възможност за покупка на акции на определени  банки", казва Тони Рот, главен инвестиционен директор в Wilmington Trust Investment Advisors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още