IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската централна банка смекчи тона, оставяйки лихвите си непроменени

От регулатора заявиха, че лихвите трябва да останат рестриктивни, докато инфлацията е над два пъти по-висока от целта

11:31 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новозеландската централна банка запази лихвите си без промяна и смекчи нагласите си за нови повишения на фона на сигнали, че инфлационният натиск отслабва. Местният долар поевтиня след съобщението, пише Bloomberg.

Комисията, определяща паричната политика, запази основния си лихвен процент на ниво от 5,5% в сряда в Уелингтън, както очакваха 22 от 24 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Според новите прогнози на банката има по-малък шанс за увеличение на лихвите през тази година, но се предполага, че те няма да бъдат намалени до 2025 г.

„Базисната инфлация и повечето измерители на инфлационните очаквания са спаднали, а рисковете за инфлационните перспективи са станали по-балансирани“, заявиха от регулатора. Все пак „основният лихвен процент трябва да остане на рестриктивно ниво за продължителен период от време“, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целта, става ясно от съобщението.

Банката смекчи ястребовия* си тон и това накара инвеститорите да прогнозират намаления на лихвените проценти още през август. Регулаторът обаче отказва да промени курса и да премине към разхлабване на паричната политика, тъй като темпът на инфлация в Нова Зеландия от 4,7% е доста над целта от 2% и е много по-висо,к отколкото в някои други икономики със сходни размери.

„Продължаваме да очакваме, че централната банка ще понижи лихвите си през ноември, като рисковете за тази гледна точка изглеждат по-балансирани сега, когато регулаторът сигнализира за известно успокоение след противоречивите ключови данни през последните месеци“, заяви Ник Тъфли, главен икономист в ASB Bank в Оукланд. „Смятаме, че през следващите месеци ще бъде трудно централната банка да промени лихвите в която и да е от двете посоки“.

Централните банкери в световен мащаб отхвърлят залозите, че намаленията на лихвените проценти са неизбежни, заявявайки, че първо трябва да се уверят, че инфлацията е овладяна.

Управителят на Новозеландската централна банка Адриан Ор предупреди, че може да се наложи лихвите в световен мащаб да останат на рестриктивни нива по-дълго, отколкото пазарите очакват в момента.

Актуализираните прогнози на регулатора предполагат намаляване на лихвените проценти през първата половина на 2025 г., но диапазонът от гледни точки относно старта на разхлабването е широк – от май тази година до средата на 2025 г.

Новите икономически перспективи показват, че централната банка все още очаква инфлацията да се забави до целевия диапазон от 1-3% до третото тримесечие на 2024 г.

Отделно тя очаква икономиката да расте умерено тази година и да се размине с рецесия, подкрепена от рекордната имиграция. Нова Зеландия регистрира най-големия ръст на населението си за една календарна година от края на Втората световна война през 2023 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още