IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Швейцарската централна банка напуска поста си, но кой ще го замести?

Най-важно за швейцарската икономика ще бъде как следващият гуверньор управлява франка

11:00 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Швейцарската централна банка (SNB) Томас Йордан ще напусне поста си, след като бе на него повече от десетилетие, слагайки край на една епоха, в която ведомството му беше в епицентъра на валутните и банкови сътресения, които обхванаха целия свят, пише Bloomberg.

Най-дълго управлявалият управител на централната банка на Швейцария - 61-годишният Йордан, родом от Бил в северозападната част на страната, ще се оттегли през септември.

Говорител на SNB отказа да коментира кой би могъл да го наследи, но като се има предвид предишната практика, вицегуверньорът Мартин Шлегел е вероятен кандидат.

Най-важно за швейцарската икономика ще бъде как следващият гуверньор управлява франка, чието значение като валута убежище на световните финансови пазари остава далеч по-голямо от размера на икономиката.

Всеки избор на следващия гуверньор зависи от надзорния банков съвет на SNB – група, която наблюдава Управителния съвет. Членовете на съвета ще направят препоръка до правителството, което след това ще вземе окончателното решение.

Най-логичният кандидат е вицегуверньорът Мартин Шлегел – най-младият от тримата определящи лихвите в SNB и ръководител на отдела, който отговаря за финансите, управлението на риска, финансова стабилност, кеша и сигурността. 

Андреа Мехлер, бивш представител на Международния валутен фонд и единствената жена, издигнала се до ръководството на SNB от 118 години насам, напусна миналата година. Тя стана заместник генерален директор на базираната в Базел Банка за международни разплащания. Според Карстен Юниус, главен икономист на Bank J Safra Sarasin, "за банката би било важно точно сега да бъде избрана жена".

Както при Мартин и Мехлер, Швейцария е известна с това, че назначава външни специалисти за ръководни постове в централната си банка, така че не е изключена опцията това да се случи и сега.

Говорейки на пресконференция в Цюрих в петък следобед, Йордан отказа да спекулира кой може да го замести и заяви, че е уверен, че ще има „достатъчно квалифицирани кандидати в Швейцария, за да попълнят Борда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още