IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка коригира оценката на загубите от количествени улеснения

Финансовата институция ще продължи да продава държавни облигации със сегашния темп от 100 млрд. паунда годишно

16:46 | 30.04.24 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка коригира оценките си за общите загуби от програмата си за количествени улеснения за изкупуване на облигации, които ще се проявят напълно през следващите 10 години.

Оценките предполагат, че финансовата институция ще продължи да продава държавни облигации със сегашния темп от 100 млрд. паунда годишно, като същевременно ще позволи на облигациите да падежират по естествен път, предаде Ройтерс.

Въз основа на пазарния сценарий за лихвените проценти от края на март програмата за количествено улеснение изглежда ще генерира нетна загуба от 85 млрд. лири до 2034 г. в сравнение с оценката от февруари, която беше за 80 млрд. лири.

Ако лихвените проценти спаднат до около 2,5%, тогава загубата ще бъде 45 млрд. паунда в сравнение с по-ранната оценка за 50 млрд. паунда.

Загубите, генерирани през периода на действие на програмата за количествено улеснение, се превърнаха в тема на политически дебат, тъй като се покриват от данъкоплатците в момент, когато държавните ресурси са все по-свити.

През 2010 г. правителството получи печалби от програмата за количествено улеснение, когато лихвените проценти бяха ниски, като достигнаха своя връх през 2022 г. - 124 млрд. лири.

Тези потоци се обърнаха: сега правителството плаща сметката за всички загуби, които АЦБ реализира, тъй като плаща по-високи лихви по банковите резерви, емитирани за програмата за количествено улеснение.

След пандемията от Covid-19 покупките на облигации от централната банка на Великобритания достигнаха своя връх от 875 млрд. паунда, а понастоящем са на стойност 704 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още