IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв задържа лихвата, опасявайки се от растежа на инфлацията

Джером Пауъл сигнализира, че ново повишение на лихвите е малко вероятно

22:41 | 01.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв единодушно гласува за запазване на нивото на лихвите в САЩ в диапазона 5,25%- 5,5%, съобщава Bloomberg. Институцията изрази притесненията си за инфлацията, която не може да бъде овладяна, но сигнализира, че по-скоро ще задържи лихвите, а няма да ги увеличава.

За последно Фед промени основния лихвен процент в САЩ през юли 2023 година.

Данните за икономиката не ни дават увереност, че през тази година ще се стигне до намаляване на лихвите, коментра председателя на Фед Джером Пауъл след заседанието на институцията. "Нивото на инфлацията е над очакванията и вероятно намалението ще отнеме повече време от планираното", допъли още той.

"Смятам, че е малко вероятно следващото решение да е повишение на лихвите. Повтарям - малко вероятно", заяви Джером Пауъл по време на брифинга.

Коментарите на Пауъл успокоиха пазарите, които имаха очаквания, че Фед може отново да се върне към повишаване на лихвите, вместо намаление, каквито очаквания имаше да направи поне на няколко пъти през тази година. В резултат Wall Street преодоля първоначалните загуби, които регистрира в началото на сесията.

Председателят на Фед обаче не даде индикации дали намаляването на лихвата все още е възможно в рамките на годината.

Bloomberg припомня, че в края на 2023 година инфлацията в САЩ започна да намалява, което доведе до очаквания, че Фед ще намали поне на два пъти лихвите. Прогресът обаче се забави през 2024 година, но всъщото време икономиката на САЩ продължава да се разгръща, подкрепена от пазара на труда, устойчивото потребление и инвесициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Ironhorse
преди 1 седмица
ХХАХАХА, ХАХАХАХА ааааа хахахаЩенията за намаляване на лихвите са само в главите на овъртените в дългове до шия.Спокойно ... ще бъдете удушени.Лихвите през 2024 г. няма да паднат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още