IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е готова със становището за законопроекта за въвеждане на еврото в България

Институцията препоръчва някои редакции на текстовете, за да се постигне пълно съответствие със съответните европейски разпоредби

15:40 | 03.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) е приел становище във връзка с проекта на Закон за въвеждане на еврото в България, съобщава Министерството на финансите на сайта си.

Министерството и Българската народна банка (БНБ) са поискали мнението на институцията за законопроекта, съответно, през март т.г. и в края на декември 2023 г.

Европейската централна банка приветства целта на законопроекта да се създадат условия за плавен преход към еврото в България и за навременно прилагане на необходимите мерки във връзка с това, посочват от Министерството.

ЕЦБ отправя обаче и някои забележки към текстове от законопроекта и препоръчва редакция, за да се постигне пълно съответствие със съответните европейски разпоредби.

Централната банка на еврозоната посочва, че някои разпоредби от законопроекта засягат използването на еврото, което може да се окаже в противоречие с изключителната компетентност на Съюза в областта на паричната политика на държавите членки, чиято парична единица е еврото.

Институцията препоръчва и да се избягва автоматичното повтаряне на текстове от правото на Европейския съюз (ЕС) и това да се случва само при определени обстоятелства. Препоръчва се и включването на препратки към конкретни европейски разпоредби, за да се постави законопроектът в по-широк контекст.

В няколко случая обаче, според централната банка на страните от еврозоната, разпоредбите от правото на Съюза не са възпроизведени точно, без промени, и трябва да бъдат коригирани.

В становището на ЕЦБ се отбелязват общите правни положения, относими към уредбата на използването на еврото. ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта, съгласно които обменът на банкноти и монети от левове в евро от БНБ да се осъществява безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето.

Становището отчита предложения в законопроекта подход за осигуряване на неутрално преминаване към еврото, при който, отделно от общите правила за превалутиране и закръгляване, се въвеждат и специални по-благоприятни правила за закръгляването на някои стойности, като например възнагражденията за положен труд, обезщетенията, паричните и социалните помощи и пенсиите.

Специални правила за закръгляване са въведени и в някои от предвидените в законопроекта изменения на други национални закони, които целят изцяло да транспонират съответните изразени в евро стойности така, както са посочени в директивите и регламентите на Съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още