IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър: Успехът на дълговата ни емисия е заради американски инвеститори

Интерес към емисията са проявили 208 инвеститора, подали заявки за 7,3 млрд. евро, съобщи Росица Велкова

17:30 | 18.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България пласира успешно 10-годишни еврооблигации, с общ размер от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,500 при доходност 4,78%. Доходността е значително по-ниска от първоначално обявената лихва от 5,25% от финансовото министерство и почти на нивото на постигната лихва при емисията външен дълг през септември, уточни днес подробности министърът на финансите Росица Велкова, цитирана от БТА.

Според Велкова важна роля за успешно пласирания дълг във вторник на международните пазари е даването на достъп до нея на институционални инвеститори от САЩ – най-широката инвеститорска общност. На практика 24% от емисията е била изкупена от инвеститори от Северна Америка.

По думите на министъра на финансите страната ни е използвала и благоприятен "прозорец" на пазара по съвет на банките-консултанти. „Постигнахме най-голямото търсене на български дълг на външни пазари, получихме поръчки от 208 инвеститора за близо 7,3 млрд. евро. Това ни даде възможност да намалим предложения спред с 35 базисни пункта", обясни Велкова.

По думите ѝ решението за пласирането на емисията е взето в петък вечерта и за него са знаели ограничен кръг хора. „Дългът не е емитиран в понеделник, защото пазарите в САЩ не са работили“, поясни Велкова.

Парите ще се използват за плащане по дълг на държавата в размер на 3 млрд. лева, които трябва да се платят на 26 март тази година. Сетълментът на книжата ще е на 27 януари.

Investor.bg припомня, че страната ни е без нов бюджет и е в условия на т.нар. „удължителен закон“, но правителството има право да тегли дълг само в рамките на покриването на стари задължения.

„През тази година има плащане и по друг падеж, но той е в малък размер и затова не се налага друго излизане на международните пазари“, обясни финансовият министър. Росица Велкова потвърди, че докато не бъде приет бюджет за новата година, България няма да поема нов дълг от международните пазари.

Помолена за коментар от БНР защо Гърция, която в същия ден излезе с 10-годишни облигации, постигна по-ниска доходност, министърът на финансите отговори: „Доходността на Гърция както на първичния пазар, така и на вторичния пазар, е горе-долу с 50 базисни точки по-ниска, отколкото е на България, но зад Гърция стои ЕЦБ. Не трябва да забравяме, че Гърция е в еврозоната, докато България е извън еврозоната“.

За сравнение, Румъния и Унгария също емитираха в началото на годината троен транш 10-годишни облигации в щатски долари, като постигнаха доходност от 7,2% за Румъния и 6,5% за Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още