IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия не одобри да отпадне дерогацията за руския петрол

В ожесточен дебат депутатите обсъдиха какви ще са последствията от спиране на работата на "Лукойл Нефтохим Бургас"

22:15 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: "Лукойл"
Снимка: "Лукойл"

Депутатите от бюджетната комисия на парламента не подкрепиха предложения, с които се иска България да се откаже от дерогацията, която получи от санкциите срещу Русия за внос на петрол.

В предложението си депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска до седем дни след обнародването на законопроекта кабинетът да предприеме мерки по отказ от дерогацията, която влезе в сила от 5 декември миналата година и дава възможност на България да продължи да внася руски петрол, който да се преработва до края на 2024 г. в "Лукойл Нефтохим Бургас".

Според него от дерогацията не печели нито бюджетът, нито пък потребителите, които и с руски, и с неруски петрол ще плащат все толкова за горива. Добрев се позова на информация от Българската петролна и газова асоциация, според която "Лукойл" е внасял петрол на стойност с 1 ст. по-евтино от цената, на която би влязъл петрол от сорта брент, само и само, за да печели, но заяви, че така лишава потребителите от алтернатива, като в същото време финансира режима на Путин и войната в Украйна.

По думите на Делян Добрев съществува възможност с решение на Народното събрание държавата да назначи особен представител в рафинерията, ако собствениците ѝ решат да прекратят производството.

Депутатът от БСП проф. Румен Гечев остро реагира на думите му и заяви, че при отпадане на дерогацията се предлага  България да помоли Европейската комисия да я накаже икономически. „Става дума за опасност от затваряне на рафинерията. Това е изумително, няма такъв народ в Европа. Това е потресаващо. Ние ще звъним на Брюксел да ни бият с камшици, понеже ни работи рафинерията. Направо съм бесен“, коментира той.

На председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев на няколко пъти се наложи да укротява страстите на народните представители. В позицията си като дупутат от ДПС той потвърди, че България като член на НАТО е избрала пътя си, не може да подкрепя агресора Русия и затова трябва да е готова да плати цената.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи 30-дневен срок, който правителството да изготви анализ за последствията за отказ от дерогацията и едва тогава да се вземе решение. Той е категоричен, че задължително трябва да има анализ. В негова подкрепа се изказаха и Мартин Димитров, и министърът на финансите Асен Василев.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ също настоя да се направи анализ, за да се прецени може ли „Нефтохим – Бургас“ да работи с друг петрол, за да не се окаже, че това може да е причина инсталациите да не работят и да се обгази Бургас.

Мартин Димитров поиска да разбере, защо във фонда на сигурност няма нито един лев.

Йордан Цонев също предупреди, че не е необходимо да се предприемат „неразумни действия“, защото голяма част от „администрацията е пропита от лобизъм към Лукойл“, затова е това искане да се поиска резултат в този седемдневен срок. Той риторично попита, че не се знае какво прави представителят на държавата в „Лукойл“.

Мартин Димитров също е на мнение, че смяната на представителя в "Лукойл" е спешна задача, както и да се разбере защо във Фонда не влиза стотинка, защо не са направени и вноските.

Цончо Ганев от „Възраждане“ обаче съобщи, че в секретното деловодство на парламента има анализ на ДАНС, но не може да разкрие подробности.

При гласуването депутатите не одобриха никой от двата проекта и те няма да бъдат включени в доклада на бюджетната комисия по проектозакона за държавния бюджет, тъй като са внесени в деня на обсъждането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още