IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантьорите: Промените в Закона за ДДС не трябва да се приемат на второ четене

По-голям процент от хората, които ползват ПОС терминали, са чужденци, останалите плащат в брой и това води до разходи за бранша, посочи Емил Коларов председател на СЗБ

12:05 | 27.11.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Това, че някои текстове в Закона за ДДС, 100% недомислени и по никакъв начин некоментирани с браншовите организации, са приети на първо четене, не означава, че ще бъдат приети на второ четене. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, след като депутатите одобриха на първо четене промените, според които няма да се плаща в заведенията, ако не ни е издадена касова бележка. ДДС за ресторантите остана 9%, но с условия.

„Да се надяваме, че разумът ще надделее и тези спорни тестове няма да бъдат приети в окончателното гласуване, в което съм убеден“, посочи той и потвърди, че практиката за неиздаване на касови бонове отдавна е минало и на много места има достатъчно сериозни текстове в закона.

Емил Коларов напомни, че България е единствената държава в Европейския съюз, която има наказание за неиздаване на касов бон - принудително затваряне на обекта за 14 дни. По думите му не е ясно защо през последните години в обществото се вменяват настроения срещу бранша. Той смята, че в сферата на услугите никой не издава касов бон при над 90% от дейностите.

Председателят на СЗБ подчерта, че "всяко уважаващо себе си заведение" разполага с ПОС терминал и това е така „не защото държавата така е казала, а защото това облекчава клиентите“.

"По-голям процент от хората, които ползват ПОС терминали, са чужденците. Има и българи, но голям процент от оборота влиза в кеш", потвърди Коларов и напомни, че за плащането с ПОС терминал се внасят такси и това са разходи за ресторантьорите.

Наказва ли държавата целия бранш заради единици, които не спазват закона? Ще се плаща ли в заведенията, ако не е издадена касова бележка? Как ще се задължат заведенията в малки населени места, където няма техническа възможност с изградена инфраструктура за плащания, да изпълняват законовите разпоредби? 

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bigi
преди 4 месеца
От 9 кладенеца вода донесоха само и само да не ги изкарат на светло. Скоро всички ще разберат какви огромни скрити печалби правят за сметка на обикновения данъкоплатец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още