IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще подкрепи бизнеса в битката с климатичните промени чрез гаранции за 2 млрд. евро

Париж избра тази опция, тъй като публичните финанси са твърде натоварени, за да бъде предоставена безвъзмездна помощ, изтъква финансовият министър Брюно льо Мер

13:03 | 08.02.24 г. 2
Бизнес сгради в Париж, Франция. Снимка: Bloomberg L.P.
Бизнес сгради в Париж, Франция. Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Франция ще предостави държавни гаранции за заеми на обща стойност 2 млрд. евро за компании, които искат да инвестират в адаптиране към изменението на климата, съобщава Bloomberg, цитирайки министъра на финансите Брюно льо Мер.

Страната избра тази опция, тъй като публичните финанси са твърде натоварени, за да бъде предоставена безвъзмездна помощ, изтъква Льо Мер преди среща с бизнес групи.

Инвестиционната банка Bpifrance ще управлява системата от заеми на стойност над 200 млн. евро, докато по-малките компании ще имат достъп до гарантираното кредитиране чрез търговски банки от юли.

„Не можем просто да предлагаме грандиозни планове за борба с изменението на климата – ние трябва да вземем и незабавни, мощни и радикални решения“, изтъква Льо Мер.

Финансовият министър каза още, че е наредил на контролирани от държавата компании, включително Electricite de France SA и железопътния оператор SNCF, да предоставят подробни планове за адаптиране до края на тази година. Той също така посочи, че правителството ще откаже всякакви инвестиции в обществени сгради, които не отчитат изменението на климата.

Мерките подчертават стремежите на Париж да оглави битката на Европа срещу ефектите от климатичните промени и стремежът ѝ към въглеродна неутралност. В края на миналата година страната преработи своите правила относно стимулите за покупка на електромобил, давайки предимство на онези превозни средства, произведени във Франция или региона. Около 65% от електрическите автомобили, продавани във Франция, ще отговарят на условията по схемата, която ще включва нови критерии, покриващи количеството въглеродни емисии при производството на електрически превозни средства.

Междувременно изследване на Френската обсерватория за възобновяема енергия показа, че Франция изостава в темпа на инсталиране на нови мощности на възобновяема енергия за 2023 г., като очакваният добавен капацитет до 2030 г. ще изостане от целите на Европейския съюз (ЕС). Страната отбеляза по-бърз темп на инсталиране на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през 2021 г., но след това той се забави от 5,3 гигавата до 4,5 гигавата между 2022 г. и 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 2 месеца
Хехе, "битката" с климатичните промени... Битката с "ветрените мелници"... Явно зеленият хайвер се услажда на някои и те смъкват милиарди от държавните финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още