IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни преференции са ощетили общинските бюджети с над 110 млн. лв.

Не бива държавата да прави своята екологична политика само за сметка на местните данъци и такси, коментира Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ

16:13 | 14.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Общините са претърпели загуби за повече от 110 млн. лева през 2023 г. от предоставени от държавата различни данъчни преференции. Това показва проучване, проведено от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Сумата, с която са ощетени местните бюджети, представлява 8,1% от данъчните приходи на общините през миналата година, пише на сайта на сдружението.

В проучването са се включили 210 общини (79% от всички) с общо малко над 5 млн. партиди на физически и юридически лица, получили облекчения, отстъпки или освобождаване от данъците върху недвижимите имоти, върху МПС, патентен данък, таксите за битови отпадъци и за различни технически услуги,

"Може да се каже, че общините са върнали тези средства на гражданите и бизнеса, изпълнявайки регламентите, които държавата е въвела със закон", коментира пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Тя посочи конкретни преференции, от които са се възползвали данъкоплатците: отстъпка за основно жилище от данъка за недвижимите имоти; отстъпка от 5%, ако данък или такса битови отпадъци се плати изцяло до 30 април; данъчна отстъпка от 75% от данъка за имот (или за автомобил) за хора с намалена работоспособност;  отстъпки за автобусите и товарните автомобили с екологични категории.

"Отдавна сме заявявали, че не бива държавата да прави своята екологична политика само за сметка на местните данъци и такси. Затова решихме, че е време да остойностим размера на тези данъчни преференции. Общините изпълняват стриктно данъчното законодателство, въведено от държавата, въпреки че то ощетява местните бюджети. Тези над 110 млн. лв. можеха да бъдат използвани за улици, осветление, за местни проекти", подчерта Георгиева.

Според нея следващата стъпка от страна на общините е да се водят преговори за държавна компенсация след установяване на понесените загуби.

Изпълнителният директор на НСОРБ посочи, че това може да стане по Закона за публичните финанси, според който държавата трябва да финансира всяка нова политика, която въвежда.

По думите ѝ по-лесен е вариантът държавата да отстъпи част от преките данъци и това е стъпка към финансовата децентрализация, за която се говори от години.

„Нашите европейски партньори, включително Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, на която се стремим да станем член, подчертават задължителния характер на финансовата децентрализация за България и необходимостта тя да бъде въведена в кратки срокове. България остава единствената държава членка, в която общините не получават част от данъка върху доходите на физическите лица“, обясни Силвия Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още