IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 685 млн. лв. повече данъци са събрани от началото на годината спрямо 2023 г.

Събираемостта на данъците се е повишила с 13,9%, а при осигуровките увеличението е 9,2%, обяви финансовият министър

18:45 | 20.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Към 19 февруари 2024 г. са събрани с 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки спрямо същия период на миналата година. Това каза министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерството на финансите, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство.

Събираемостта на данъците се е повишила с 13,9%, а при осигуровките увеличението е 9,2%. Ръстът на събираемостта при ДДС от внос и акциз е 11,2%, стана ясно от думите на министъра.

„Движим се по-добре от заложеното като приходна част при бюджета“, каза Василев.

Той коментира и сливането на НАП и Агенция „Митници“, посочвайки, че сега е удобен момент за това. Василев отбеляза, че има предварителен анализ, който показва до какво би довело обединяването на двете агенции. От една страна, това ще е сериозна оптимизация, а от друга – с оглед на плановете за приемане в Шенген и по сухопътни граници, ще даде възможност за релокиране на ресурси в Агенция „Митници“, смята министърът на финансите.

В рамките на месец трябва да стане ясно как ще се осъществи сливането, като работна група към МФ се занимава с процеса по обединяването на двете агенции. Планът за създаването на единна приходна агенция ще мине през обществено обсъждане, ще се направи и промяна в законодателството.

По-рано днес стана ясно, че във връзка с преструктурирането на двете агенции, досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев е назначен за съветник на финансовия министър Асен Василев, а директор на митническата агенция става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова, съобщи БГНЕС. Василев смени и директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От днес на поста е Илка Димова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още