IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите очаква 400 млн. лв. бюджетен излишък в края на март

Приходите, помощите и даренията по КФП през първото тримесечие на тази година нарастват на годишна база със 7,5% до 15,8 млрд. лв.

12:06 | 02.04.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетът към края на март се очаква да приключи с излишък в размер на 400 млн. лв., или 0,2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на България, съобщава Министерството на финансите, базирайки се на предварителни данни.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) през първото тримесечие на тази година нарастват с около 7,5% спрямо същия период на 2023 година и се очаква да бъдат в размер на 15,8 млрд. лв. – увеличение с 1,1 млрд. лв.

От финансовото ведомство напомнят, че в края на март Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) изплати в пълен размер всички задължения към производители на електрическа енергия в изпълнение на разпоредба от Закона за енергетиката.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки

Съпоставени със същия период на 2023 година, данъчните приходи нарастват в номинално изражение с 0,3 млрд. лв.

Приходите от осигурителни вноски са по-високи с около 0,5 млрд. лв., от преки данъци – с около 0,2 млрд. лв., а косвените данъци са близки до отчетените за първото тримесечие на миналата година.

Във финансовото ведомство отчитат базов ефект в частта на другите данъци основно в две направления. Първо, целевите вноски от производителите на електрическа енергия по бюджета на ФСЕС намаляват във връзка с нормализирането на цените на електрическата енергия на Българската независима енергийна борса. Второ, постъпленията намаляват от временната солидарна вноска за дружествата и местата на стопанска дейност от Съюза, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването за генерираните свръхпечалби съгласно европейския регламент от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията.

Постъпленията от помощите и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) нарастват с около 0,9 млрд. лв., докато неданъчните приходи са по-ниски от отчетените за същия период на миналата година поради спад при постъпленията от продажба на квоти за емисии на парникови газове по бюджета на ФСЕС.

Разходите по КФП (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към март 2024 г. възлизат на 15,4 млрд. лв., което е 18,9% от годишните разчети. В отделните разходни показатели нарастване има при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии след влязлото в сила увеличение от юли 2023 г., както и на по-високите разходи за персонал след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при някои други администрации с приетия в средата на миналата година Закон за държавния бюджет за 2023 г.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 март от централния бюджет, възлиза на 0,3 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Изпълнението на консолидираната фискална програма към 29 февруари

Изчисленията на финансовото ведомство на база данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет показват, че бюджетният излишък към 29 февруари 2024 г. е в размер на 994,4 млн. лв. – 0,5% от прогнозния БВП на България.

Приходите, помощите и даренията по КФП към края на февруари нарастват с 5,4% на годишна база до 9,963 млрд. лв., или 13,2% от годишните разчети.

Постъпленията се увеличават с 512 млн. лв. (5,4%) спрямо отчетените към февруари миналата година. За този ръст принос имат най-вече данъчните приходи, които нарастват номинално спрямо същия период на миналата година с 462 млн. лв. (6,1%), докато неданъчните приходи се увеличават със 72,3 млн. лв. (4,8%)

Постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са по-ниски с 22,3 млн. лева.

Данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към 29 февруари са в размер на 8,011 млрд. лв., което представлява 13,8% от разчетените за годината и формират 80,4% от общите постъпления по КФП за периода.

Неданъчните приходи са в размер на 1,585 млрд. лв. и представляват 15,5% от годишните разчети.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 366 млн. лева.

Разходите по КФП (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към февруари 2024 г. възлизат на 8,969 млрд. лв., което е 11% от годишните разчети.

От Министерството на финансите напомнят, че през февруари в изпълнение на правителствено постановление от 2024 г. от сметката за чужди средства по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха възстановени средства в общ размер на 1,2 млрд. лв. В хода на изпълнението на Бюджет 2024 г. тези средства ще бъдат предоставяни с акт на Министерския съвет на базата на подписани споразумения с МРРБ като трансфери за общините за финансиране на Инвестиционната програма за общински проекти.

При елиминирането на тази трансакция, с оглед съпоставимост с миналата година, разходите към края на февруари 2024 г. са 10,169 млрд. лв. при 9,642 млрд. лв. преди една година, което представлява номинално нарастване в размер на 5,5% спрямо първите два месеца на миналата година.

В отделните разходни показатели нарастване има при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии през януари и февруари тази година, след влязлото в сила увеличение от юли 2023 г., както и на по-високите разходи за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при някои други администрации с приетия в средата на миналата година Закон за държавния бюджет за 2023 г.  

Размерът на фискалния резерв към 29 февруари е 12,9 млрд. лв., в който влизат 10,9 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 2 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още