IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на биткойна остава на пауза макар цената да е удобно над 20 хил. долара

Нови данни за работните места в САЩ и твърде предпазливият ОПЕК помрачиха надеждите на инвеститорите

11:47 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като се увеличаваше значително в продължение на два дни, цената на биткойна почти спря движението нагоре, въпреки че криптовалутата остава удобно над психологическия праг от 20 хил. долара.

Възходът е на пауза, след като нови данни за работните места в САЩ и твърде предпазливият ОПЕК помрачиха надеждите на инвеститорите, съобщава CoinDesk.

Минути преди 10 ч. българско време цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация е 20 235 долара, което представлява спад от 0,4% за последното денонощие. Въпреки това тя остава над прага от 20 хил. долара, който държа през по-голяма част от седмицата. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Смесено остава представянето на монетите от по-широкия пазар. Етерът поскъпва с 0,8% до 1367 долара. От своя страна, рипълът също е на зелено с ръст за денонощието от 2,6%, карданото обаче поевтинява с 0,4%, а соланата с 0,3%.

Мемекойнът Dogecoin поскъпва с 0,6%, след като прекара по-голяма част от деня на червено. В сряда цената на монетата скочи с над 10% след новините, че един от нейните най-големи привърженици Илон Мъск все пак ще продължи с изпълнението на първоначалната си оферта за покупката на Twitter.

Индексът CoinDesk Market Index (CMI), широк индекс, който измерва представянето на пазара на дигитални активи спрямо пазарната капитализация, отчита ръст от 0,6% до 987,1 пункта.

По-рано в сряда стана ясно, че данните за новите работни места на ADP за частния сектор са се оказали по-силни от очакваното. Наетите в бизнеса на заплата са се увеличили с 208 хил. души миналия месец след актуализирани в посока нагоре стойности за август от 185 хил. души, показват актуални данни на ADP Research Institute и Stanford Digital Economy Lab, цитирани от Bloomberg. Медианната прогноза на икономисти в проучване на Bloomberg бе за ръст от 200 хил. души.

В същото време ОПЕК+ разтърси енергийните пазари след решението си да намали производството на петрол с 2 млн. барела. Международният бенчмарк Брент се търгува при цена от малко над 93 долара за барел по-малко от месец, след като падна под 82 долара – 14% ръст, който може да попречи на бъдещи увеличения на добива и да остави цените упорито високи.

Според Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda, докладът за работните места дава фалшиви надежди, че инфлацията ще се успокои достатъчно, за да може федералният резерв да обърне политиката на лихвени повишения.

„На трейдърите бързо им бе напомнено, че икономиката не пада от скала и че може да се наложи Фед да остане агресивен в цикъла на лихвени увеличения следващата година“, коментира Моя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още