IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоплатформата Mango бе ударена в атака за 100 млн. долара

Кражбата е станала чрез манипулиране на цената на токена на платформата

12:33 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Извършител измъкна около 100 млн. долара от доставчика на услуги за децентрализирани финанси Mango, успявайки да манипулира цената на неговия собствен токен, съобщава Bloomberg.

Измамата е започнала с два профила, захранени със стейбълкойна USD Coin, съобщиха от платформата в сряда в Twitter. Профилите са поели големи позиции по безсрочните фючърси на Mango, което накара цената на токена на компанията да нарасне.

Ценовият скок е създал нереализирана печалба от фючърсите. Извършителят я е използвал, за да вземе назаем и изтегли приблизително нетна сума от 100 млн. долара от протокола под формата на различни монети, оставяйки вложителите без нищо, отбелязват от Mango.

„Този инцидент ефективно доведе до пълно източване на целия наличен капитал“, посочи платформата в Twitter. Според информацията нападателите са в диалог с платформата и „сигнализират готовност за преговори“.

Поредица от нападения нанесе удар по реномето на дигиталните активи тази година, особено тези по т. нар. блокчейн мостове, помагайки за изтриването на 2 трлн. долара от пазарната капитализация на криптовалутите от пика на цените през ноември.

Извършителят е публикувал предложение на страницата на Mango, което изглежда увеличава възможността за връщане на част от средствата в замяна на откуп. Условията включват също и изплащането на лош дълг и отказ от криминално разследване или замразяване на средства.

Mango, която оперира на блокчейна солана, е децентрализирана криптоборса, която предлага на потребителите възможност за спот търговия и заеми.

От компанията посочват, че за момента най-конструктивното решение е комуникация с отговорните за инцидента „в опит да се реши въпросът приятелски“.

Данни от тракера CoinGecko показват, че през последните 24 часа цената на токена на Mango в един момент е стигнала 9 цента от 4 цента, преди да се свие до 2 цента.

Миналата седмица 2 млн. монети Binance Coins – равни на близо 570 млн. долара – бяха откраднати от хакер, като около 100 млн. долара не бяха възстановени, а останалите – замразени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още