IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fidelity: Все повече институционални инвеститори притежават криптовалути

Според проучване близо 60% от анкетираните институционални инвеститори под една или друга форма са били ангажирани с дигитални активи през първата половиа на годината

16:50 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Институционалното приемане на криптовалутите се е увеличило тази година въпреки понижението на цените, като повече инвеститори са започнали да гледат на дигиталните активи като на необходима част от портфолиото им. Това става ясно от проучване на Fidelity, цитирано от Bloomberg.

Близо 60% от анкетираните институционални инвеститори са посочили, че под една или друга форма са били ангажирани с дигитални активи през първата половина на годината. Това представлява увеличение от шест пункта спрямо предходната година. Изследването Institutional Investor Digital Assets Study установява, че четирима от петима инвеститори вярват, че инвестиционното им портфолио трябва да включва дигитални активи.

Проучването, което се изготвя вече четвърта година, сигнализира, че институциите все повече затоплят отношения с дигиталните активи въпреки срива в цените през последната година и като цяло липсата на регулации, които хвърлят сянка върху този клас активи.

„Макар пазарите да бяха изправени пред известни трудности през последните месеци, ние вярваме, че фундаментите на дигиталните активи остават силни и че институционализацията на пазара през последните няколко години ги постави в ситуация, в която да устоят на скорошните събития“, коментира Том Джесъп, президент на Fidelity Digital Assets.

Проучването включва над 1000 институционални инвеститори, като мениджъри на хедж фондове и финансови консултанти, в САЩ, Европа и Азия. За тези, които инвестират директно в дигитални активи, биткойнът и етерът остават най-популярният избор. Притежанието на етер в САЩ се е увеличило с пет пункта на годишна база.

Над 65% от респондентите както в Азия, така и в Европа казват, че притежават дигитални активи спрямо едва 42% в САЩ.

Респондентите, които все още не инвестират в дигитални активи, посочват много от същите рискове, както и тези в допитването от миналата година. Волатилност на цените, притеснения за сигурността и риск от пазарни манипулации остават основни опасения.

„Макар краткосрочните ценови движения да са характеристики, до известна степен присъщи на този нововъзникващ клас активи, много от другите притеснения, цитирани от респондентите, могат да бъдат адресирани, докато институционалните инвеститори преминават по пътя си на образоване“ по темата, казва Крис Кюипър, директор на звеното за проучвания на Fidelity Digital Assets. Той допълва, че ако инвеститорите се запознаят по-добре с блокчейн технологията, ще е по-вероятно да видят стойността на дигиталните активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още