IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се спад до 10 000 долара за биткойна, твърдят големи инвеститори

Дъното на цената на актива тепърва ще бъде ударено след кризата с ликвидността на криптоборсата FTX

15:18 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Авторът на книгата за лични финанси "Богат татко, беден татко" Робърт Кийосаки сподели виждането си за сегашното положение на пазара след срива на криптоборсата FTX.

Кийосаки очаква нови дъна

Според милионера биткойн (BTC) може да се изправи пред корекция до 10 000 долара, но той не е притеснен от това, както сподели в Twitter на 11 ноември. Кийосаки разкритикува и Федералния резерв и препоръча златото и среброто като добри инвестиции в текущия климат. Той също така сподели беглата си прогноза за минимална биткойн цена.

[Да съм притеснен за биткойн?] Не. Аз съм инвеститор в биткойн, както съм инвеститор във физическо злато, сребро и недвижими имоти. Аз не съм ТЪРГОВЕЦ или флипър. Кога "БИТКОЙН" ще удари ново дъно - 10-12 хиляди долара? [В такъв случай] ще се развълнувам, няма да се притесня. Залагам срещу Фед, Министерството на финансите, Байдън и залагам на злато, сребро и Биткойн.

Авторът е дългогодишен почитател на биткойн, като и преди е препоръчвал BTC за предстоящия икономически колапс. Според него трите актива, които предлагат убежище на инвеститорите в утежнената ситуация, са златото, среброто и биткойн.

Според Кийосаки икономическият срив ще бъде предизвикан от политиките на централните банки, както и нарастващата инфлация.

Златото, среброто, биткойн могат да защитят богатството… но не и доходите. Със срива на икономиката фондовите пазари се сриват, пенсионните фондове се сриват и безработицата се покачва - страничният доход може да се окаже важен. Кой знае? Може би страничният ви бизнес може да се превърне в следващия Amazon или биткойн. Пазете се. Бъдете нащрек.

Въпреки бичата позиция на Кийосаки по отношение на биткойн той смята, че дъното на цената на актива тепърва ще бъде ударено след кризата с ликвидността на криптоборсата FTX. След тези събития биткойн проби нивото от 20 000 долара, коригирайки се до около 16 000 долара.

Продавачите продължиха да упражняват натиск върху биткойн, за което свидетелства значителният отлив на капитал.

Джефри Тъкър дава подобна цел за биткойн

След неотдавнашната корекция Джефри Тъкър, основател на Brownstone Institute, предположи, че водещата криптовалута може да тества отново нивото от 10 000 долара. В същото време той сподели тезата, че активът има да извърви дълъг път, за да излезе от мечия пазар, по време на интервю за Kitco News на 11 ноември.

Според Тъкър пространството на криптовалутите остава рисково в момента, като същевременно съветва инвеститорите да не купуват при спад, а да изчакат криптозимата да свърши.

Лично аз не вярвам, че това е добър момент за когото и да било да скочи. Смятам, че имаме да извървим дълъг път, преди да се изчисти положението, и не мисля, че има някакъв магически начин да погледнем техническите показатели на индустрията и да разберем кога точно ще стане това. <...> Бих казал, че точно сега, ако искате да печелите пари, вероятно е много рисковано място за вашите пари, защото може да се върнем обратно към 10 000 долара или дори много по-ниско.

Тъкър сподели, че основният фокус трябва да е върху регулаторния аспект на сектора, тъй като той ще определи ценовата траектория на актива.

Той отбеляза, че регулациите в сектора на криптовалутите продължават да се затягат, но твърди, че ако има промяна в режима във Вашингтон, това ще бъде благоприятно за BTC.

В същото време Тъкър твърди, че традиционните финансови играчи нямат интерес крипто да процъфтява, поради което се стремят към създаване на цифрови валути на централните банки (CBDC).

Въпреки продължаващите изследвания в областта на CBDC според Тъкър подобна валута би била "катастрофа". Според него централните банки нямат увереност да пуснат CBDC, като отбелязва, че това би внесло драстични промени в съществуващата финансова система.

Артър Хейс също сподели подобна прогноза

Основателят на BitMEX Артър Хейс е уверен, че криптопазарите ще се възстановят - макар че може да отнеме известно време.

Той заяви, че е бичи настроен за крипто през 2023 г., но смята, че цифровите активи първо ще се сринат до нови дъна на фона на спекулациите за това кои играчи ще бъдат засегнати от срива на FTX.

Според Хейс отсъствието на субект, който би спрял "кървенето" като централна банка, е огромен позитив за индустрията, тъй като ще позволи на криптопазарите ефективно да се прочистят и в крайна сметка да се възстановят.

Но хубавото на крипто е, че никоя централна банка няма да тръгне да помага с прясно напечатани [фиатни пари], за да подкрепи балансите на безразсъдни компании. Криптоиндустрията ще бъде принудена бързо да се успокои - което ще доведе до бързо възстановяване, а това ще я направи по-силна от всякога.

Бившият главен изпълнителен директор на BitMEX също така подчертава, че централизираните борси винаги ще се сблъскват с проблеми, свързани с доверието на клиентите.

FTX не беше първата високопрофилна борса, която се провали, и няма да е последната. Но през цялото това време блоковете на биткойн, етериум и всички други блокчейн вериги все още се произвеждаха и верифицираха.

Децентрализираните пари и финанси са оцелявали и ще продължат да се развиват и процъфтяват пред лицето на провалите на централизираните структури.

Последна актуализация: 09:14 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още
Финанси виж още