IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна стигна двуседмичен връх преди изказванията на Пауъл и Банкман-Фрийд

По-рано през деня тя достигна 17 010 долара – най-високото равнище от две седмици насам

11:05 | 30.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се покачва в сряда преди очакваното изказване на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, което може да затвърди очакванията за забавяне на темпа на лихвените повишения в САЩ, съобщава Bloomberg.

Най-големият токен по пазарна капитализация поскъпва с 2,7% за последното денонощие до 16 889 долара минути след 10 ч. българско време, показват данни на CoinDesk. По-рано той достигна 17 010 долара – най-високото равнище от две седмици насам. Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

Етерът на свой ред поскъпва 5,6% до 1274 долара, а рипълът - с 3% до 0,4033 долара.

Пауъл трябва да говори по-късно в сряда по време на събитие, организирано от Brookings Institution. Възможно е той да потвърди сигналите на други представители на Фед преди него за възможно увеличение на лихвите с 50 базисни пункта вместо досегашните 75 базисни пункта четири поредни пъти. Бързо затягащата се парична политика е сред основните причини за спада в цената на дигиталните активи от 63% тази година.

„През нощта имаше все повече коментари около схващането, че Фед ще увеличи лихвите със само 50 базисни пункта“, каза Хайден Хюс, главен изпълнителен директор на платформата Alpha Impact.

Криптопазарите остават относително устойчиви, след като налице бяха поевтинявания заради кризата с криптоимперията на Сам Банкман-Фрийд по-рано този месец. В същото време налице са и притеснения, че може да предстоят нови проблеми, ако се стигне до заразяване и при други компании от сектора на дигиталните активи.

Банкман-Фрийд, който се превърна от спасител на индустрията в нейния най-голям злодей само за дни, също се очаква да говори в сряда. Той трябва да участва на срещата на New York Times DealBook Summit чрез видеовръзка от Бахамите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още