IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопазарът прибавя 280 млрд. долара към капитализацията си само през януари

Биткойнът се готви за най-доброто си месечно представяне от 2013 г.

11:20 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът е напът да запише най-доброто си представяне през януари от 2013 г. насам на фона на надеждите, че паричното затягане и кризата в криптосектора отслабват.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с над 40% от началото на годината – представяне, което е било подобрявано само два пъти преди това, когато монетата е още в началото на развитието си. По-малки монети като Solana, Axie Infinity и Decentraland удвоиха цената си, подкрепяйки ръста от 280 млрд. долара през януари при дигиталните активи като цяло, показват данни на CoinGecko, цитирани от Bloomberg. Историческото представяне на биткойна през януари. Графика: Bloomberg Историческото представяне на биткойна през януари. Графика: Bloomberg

Поскъпването – спрямо миналогодишните разпродажби – е част от по-широкото възстановяване на апетита към риск. То се дължи на очакванията, че централните банки ще забавят темпа на лихвени увеличения и дори ще свият разходите по заеми по-нататък през годината на фона на сигналите за забавяне на инфлацията.

Ралито е налице въпреки продължаващата криза в сектора след понижаването на цените миналата година, фалита на борсата FTX и обвиненията срещу нейния основател Сам Банкман-Фрийд.

Януари „се усеща като месец на ново начало с все по-голямата яснота, че процедурите по фалит, корпоративното преструктуриране и пазарните фундаменти сочат, че дъното е зад нас“, коментира Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“.

В предпоследния ден от месеца и първи от новата седмица биткойнът поскъпва с 1,9% за денонощието минути преди 10:30 ч. българско време до близо 23 669 долара. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

Етерът, от своя страна, прибавя 2,2% до близо 1630 долара.

Въпреки това все още има скептици, които се съмняват, че ралито на криптовалутите и технологичните акции ще продължи. Един от рисковете е това, че мекото икономическо приземяване, на което пазарите се надяват, може да се окаже нереално, тъй като лихвените проценти трябва да останат по-високи за по-дълго.

Завръщането на по-спекулативните активи като биткойна „вероятно ще се обърне“, ако петролът, заплатите и ръстовете на потребителските разходи променят изцяло наратива за „мекото приземяване“ през идните седмици към „без приземяване“, посочиха миналата седмица стратези на Bank of America Corp.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл може също да припомни на инвеститорите, че ръководството на централната банка планира да продължи с лихвите повишения още известно време. Той ще има пресконференция след редовната двудневна среща на Фед във вторник и сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още