IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви да тества поговорката „Не се борете с Фед“

Криптопазарът е „прекалено оптимистичен", що се отнася до предприемането на бърз обрат от централната банка, коментира анализатор

13:24 | 01.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тазгодишното 40-процентно рали на биткойна се насочва към възможно голямо изпитание под формата на предстоящото решение за паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Криптовалутите, акциите и облигациите поскъпнаха през новата година на фона на очакванията, че Фед ще се насочи към по-смекчено покачване на лихвите и дори евентуално ще ги намали заради охлаждането на инфлацията. И макар централната банка да изглежда, че ще забави темпа с четвърт пункт повишение в сряда, управителят Джером Пауъл може да наблегне на това, че политиката ще остане по-ограничителна, предава Bloomberg.

Това може да полее със студена вода ралито за 25 млрд. долара на широкия криптопазар от последните четири седмици. Притеснението подсеща за старата поговорка „Не се борете с Фед“, формулирана през 1970 г. от покойния инвеститор Мартин Цвайг, който подчертава силната корелация между политиките на федералния резерв и акциите.

Криптопазарът е „прекалено оптимистичен, що се отнася до предприемането на бърз обрат от Фед“, коментира Ветле Лунде, старши анализатор на Arcane Research в бележка. Той допълва, че „забавянето на инерцията, силната техническа съпротива и очакванията за ястребова Федерална комисия по отворените пазари“, имайки предвид по-строгата политика на ръководството на централната банка, сочи към „лош февруари“.

Според Arcane анализ на движенията в цената на биткойна около последните брифинги на Фед след решения за паричната политика сигнализират, че „тенденцията на огромна, предизвикана от Комисията волатилност при биткойна, намалява“. Но въпреки това се допълва, че трейдърите все пак трябва да са подготвени, когато дойде време Пауъл да говори. Според Arcane анализ на движенията в цената на биткойна около последните брифинги на Фед след решения за паричната политика сигнализират, че „тенденцията на огромна, предизвикана от Комисията волатилност при биткойна, намалява“. Графика: Bloomberg Според Arcane анализ на движенията в цената на биткойна около последните брифинги на Фед след решения за паричната политика сигнализират, че „тенденцията на огромна, предизвикана от Комисията волатилност при биткойна, намалява“. Графика: Bloomberg

Минути след 10:30 ч. българско време цената на биткойна поскъпва с 0,3% за денонощието до 22 991 долара. Етерът обаче е на червено с понижение в стойността от 0,1% до 1571 долара.

Надеждата за забавяне на ускорението на паричната политика бе макродвигателят при ръстовете в цените на дигиталните активи през януари, като в допълнение пазарът смята, че най-лошото от кризата с FTX също вече е в историята, коментира главният изпълнителен директор на Coinshares International Жан-Мари монети пред Bloomberg Television.

Свързаните с криптосектора акции също се възстановиха от миналогодишните си проблеми. Така например акциите на базираната в САЩ криптоборса Coinbase Global поскъпнаха с 65% през януари, отчитайки най-доброто си месечно представяне, откакто компанията излиза на борсата през 2021 г. Индекс на ценните книжа на компании в сектора на добив на криптовалута също имаше безпрецедентен месец с ръст от 77%.

Също така ралито при дигиталните активи от 2023 г. успя да компенсира едногодишния спад в индекс на 100 водещи токена с до 43%. В същото време според проучване на LendingTree от 28% от американците, които са притежавали цифрови активи под някаква форма, близо 40 на сто са ги продали на загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
STRONG SELL https://***.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-12094/Bitcoin.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още