IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна задържа комфортно прага от 25 хил. долара въпреки заплахите на SEC

Стойността на криптовалутата се покачва с 0,2% за денонощието до 25 857 долара

11:09 | 12.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптопазарът започва новата седмица, без да успее да намери единна посока, след като през миналата регулаторните власти в САЩ подеха нова кампания срещу водещи криптоборси и монети.

Въпреки натиска от страна на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) пазарът засега се доказва като относително устойчив.

Цената на биткойна успешно задържа прага от 25 хил. долара, като минути след 10 ч. българско време цената се покачва с 0,2% за денонощието до 25 857 долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Етерът обаче е на червено със спад в стойността от 0,9% до 1741 долара.

На по-широкия пазар рипълът и карданото поскъпват със съответно 1,2% и 4,8%, докато доуджкойнът и соланата изтриват по 1,9% и 2,4%.

Миналата седмица SEC заведе дела срещу пазарните лидери Binance Holdings и Coinbase Global, като също така определи редица монети като нерегистрирани ценни книжа, включително соланата.

„Ситуацията с ликвидността се влоши значително. Това се подсилва от оттеглянето на институционалните инвеститори от пазара, най-вече базираните в САЩ маркет мейкъри, които очакват възможни санкции от SEC“, коментира пред CoinDesk Джони Тенг, старши изследовател на LBank Labs. „Докато S&P 500 продължава да достига нови месечни върхове, криптопазарът остава притеснителен“, допълва той.

Според Тенг представянето на биткойна остава силно на фона на ограничен интерес за продажба.

В бележка за CoinDesk Джо Дипаскале от BitBull посочва, че подкрепата за цената на биткойна на нивото от 25 хил. долара се държи „сравнително добре“, но предстоящото публикуване на данни от Федералната комисия по отворените пазари на Федералния резерв може да промени това.

„Движейки се напред, пазарните участници ще направят добре, ако държат под око индикациите от регулаторите и решенията, взети от Binance, Coinbase и други борси“, каза той.

От своя страна, Ричард Галвин, съосновател на базирания в Сидни хедж фонд DACM, коментира за Bloomberg, че специфични за криптосектора фактори играят главната роля, като се имат предвид последните действия на SEC. „Изглежда има съпротива в посока надолу при пазарната капитализация от 1 трлн. долара“, допълни той.

За Стефан фон Хениш от OSL SG в Сингапур изглежда, че прагът от 26 хил. долара може да е нивото на краткосрочна съпротива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
..."Комфортно"... хехе, това явно е някаква успокоитекна мантра за шараните, влезли на 60К+.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още