IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковото финансиране на криптостартъпи се е сринало с 60% през лятото

То достига най-ниското си равнище от 2020 г.

18:18 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Инвеститорите на рисков капитал изглежда са се оттеглили рязко от криптоиндустрията, която някога подкрепиха да се развие, показват нови данни.

Според тях международното рисково финансиране за криптостартъпи се е сринало до най-ниското си равнище от 2020 г. по време на третото тримесечие на годината – с 63% спрямо същия период на миналата година, показват данните на изследователската фирма PitchBook, цитирани от Bloomberg. През тримесечието в криптосектора са инвестирани едва 2 млрд. долара - малка частица от средствата, които бяха предоставяни по време на по-щастливите времена за индустрията.

„Не виждаме големи сделки вече“, коментира анализаторът на PitchBook Робърт Ли. „Това е един от двигателите на спада – сделките са по-малки“, коментира той.

Данни по тримесечия. Графика: Bloomberg LP Данни по тримесечия. Графика: Bloomberg LP

Мащабните финансирания по време на бичия пазар бяха от полза за компании като фалиралата криптоборса FTX. Сега обаче оттеглянето на този вид средства може да принуди някои компании, вече изправени пред необходимостта да съкращават персонал и разходи, да вземат трудни решения.

И макар все още да има сделки за компании в ранен етап, посочва Ли, мнозина инвеститори са напуснали сегмента напълно.

Последствията от скандала с FTX също увеличават спънките пред криптостартъпите. Инвеститорите на рисков капитал, сред които и престижната Sequoia Capital, някога даваха щедри чекове на FTX, която също имаше и свои залози, включително във фирми като Circle и Paxos, Аptos Labs и Anchorage Digital.

Дяловете в стартъпи на FTX и сестринската ѝ Alameda бяха определяни като едни от най-ценните активи на компанията по време на процедурата им по фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още