IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от трансакциите със стейбълкойни не са от истински потребители

От общо около 2,2 трлн. долара в трансакции през април едва 149 млрд. долара са били от „органична платежна активност“, посочват от Visa

10:45 | 07.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Над 90% от трансакциите със стейбълкойни не идват от действителни потребители – това става ясно от нова метрика, разработена от Visa, според която токените може би са още далеч от това да станат масов начин за разплащане, съобщава Bloomberg.

Методиката на Visa и Allium Labs цели да премахне трансакциите, инициирани от ботове или големи трейдъри, за да се изолират само тези, направени от истински хора. От общо около 2,2 трлн. долара в трансакции през април едва 149 млрд. долара са били от „органична платежна активност“, посочват от Visa.

Заключенията оспорват аргумента на почитателите на стейбълкойни, че те са напът да революционизират платежната индустрия за 150 трлн. долара. PayPal и Stripe са сред финтех гигантите, които навлязоха в сегмента на стейбълкойните, като съоснователят на втората Джон Колисън заяви през април, че е оптимист за тях заради „технически подобрения“.

„Става ясно, че стейбълкойните се намират все още в един много ранен момент в еволюцията си като платежен инструмент“, коментира във връзка с данните Пранав Сод, изпълнителен генерален мениджър за Европа, Близкия изток и Африка на платежната платформа Airwallex. „Това не означава, че те нямат дългосрочен потенциал, защото смятам, че имат. Но краткосрочният и средносрочен фокус трябва да е върху гарантирането, че съществуващата писта работи много по-добре“, допълва той.

По-малко от 10% от стейбълкойн трансакциите идват от реална платежна активност - коригираните обеми премахват трансакциите, свързани с неорганична дейност. Графика: Bloomberg LP	По-малко от 10% от стейбълкойн трансакциите идват от реална платежна активност - коригираните обеми премахват трансакциите, свързани с неорганична дейност. Графика: Bloomberg LP

Проследяването на „реалната“ стойност на криптоактивността чрез блокчейн данни винаги е била предизвикателство. Компанията Glassnode по-рано изчисли, че рекордната стойност от 3 трлн. долара в пазарна циркулация в дигитални монети, достигнати по време на бичия пазар през 2021 г., всъщност е по-близо до 875 млрд. долара.

При стейбълкойните често трансакциите могат да бъдат отчетени два пъти според платформата, към която потребителите превеждат средствата. Така например обръщането на 100 долара от USDC на Circle Internet Financial в PYUSD на PayPal на децентрализираната борса Uniswap ще доведе до запис на търгуван обем стейбълкойни за 200 долара, посочва Кай Шефилд, ръководител на звеното за криптовалути на Visa.

Общата стойност на всички стейбълкойни в обращение може да достигне 2,8 трлн. долара до 2028 г., прогнозираха миналата година анализатори на Bernstein. Това би било почти 18-кратно увеличение спрямо общия обем в циркулация сега. Тъй като трансакции с такива токени са незабавни и почти нямат никакъв разход, мнозина в криптоиндустрията смятат, че са способни да внесат драстична промяна в платежния сектор.

PayPal пусна своя стейбълкойн PYUSD миналата година. На 25 април пък Stripe съобщи, че ще позволява на търговци, използващи платформата, да приемат стейбълкойни за онлайн трансакции.

Но от Airwallex все още наблюдават ограничен интерес от потребителите по отношение на базирани на стейбълкойни платежни решения, тъй като мнозина все още не смятат технологията за достатъчно удобна за потребителите, посочва още Сод.

„Това наистина е една значителна бариера, която трябва да бъде преодоляна“, коментира той. „Важно е да запомним, че в САЩ хората все още използват чекове за плащания при някъде между 40% и 60% от бизнес плащанията, което дава представа къде пазарът наистина се намира, що се отнася до възприемане на технологиите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още