IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на Илон Мъск се сви с 20,3 млрд. долара след отчета на Tesla

Богатството на ръководителя на електромобилния концерн все още надминава това на втория в Bloomberg Billionaires Index Бернар Арно с около 33 млрд. долара

10:01 | 21.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Състоянието на милиардера Илон Мъск се сви с 20,3 млрд. долара в четвъртък, след като електромобилният концерн Tesla Inc. предупреди, че вероятно ще продължи да намалява цените на своите модели, тъй като икономическата несигурност скоро няма да изчезне, съобщава Bloomberg.

По този начин богатството на предприемача вече достига 234,4 млрд. долара, като това е седмият по големина спад в рамките на Bloomberg Billionaires Index и допълнително скъсява разликата в състоянието между Мъск и втория в подреждането Бернар Арно.

Богатството на Мъск все още надминава това на Арно, председател на производителя на луксозни стоки LVMH, с около 33 млрд. долара.

Но главният изпълнителен директор на Tesla не е единственият американски технологичен милиардер, който имаше труден ден в четвъртък. Джеф Безос, основател на Amazon.com, Лари Елисън от Oracle Corp., бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Corp. Стив Балмър, Марк Зукърбърг от Meta Platforms Inc. и съоснователите на Alphabet Inc. Лари Пейдж и Сергей Брин загубиха общо 20,8 млрд. долара от състоянието си, след като Nasdaq Composite изтри 2,3% от стойността си.

Акциите на базираната в Остин Tesla поевтиняха в четвъртък с 9,7% до 262,90 долара, записвайки най-големия си спад от 20 април, когато компанията предупреди за нови удари по намаляващата ѝ рентабилност. Месеците на ценови намаления се отразиха върху брутния марж на автомобилния бизнес, който спадна до четиригодишно дъно през второто тримесечие. Мъск заяви пред инвеститорите в сряда, че Tesla ще трябва да продължи да намалява цените, ако лихвените проценти продължат да растат.

Разликата в богатството между първия в подреждането Илон Мъск и втория Бернар Арно се свива до около 33 млрд. долара. Източник: Bloomberg Billionaires Index Разликата в богатството между първия в подреждането Илон Мъск и втория Бернар Арно се свива до около 33 млрд. долара. Източник: Bloomberg Billionaires Index

52-годишният Мъск черпи богатството си основно от дела си в производителя на електромобили, както и от дяловете си в Space Exploration Technologies и Twitter. Богатството му се е увеличило с около 118 млрд. долара тази година до сряда, тъй като акциите на Tesla поскъпнаха за същия период със 136%.

От своя страна 74-годишният Арно отбеляза, че неговото състояние е нараснало с 39 млрд. долара тази година до 201,2 млрд. долара. Акциите на базираната в Париж LVMH са поскъпнали с 26% досега през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още