IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоан Роулинг и Ед Шийрън са сред най-големите британски данъкоплатци

Членовете на класацията топ 100 на най-големите данъкоплатци са добавили общо 5,35 млрд. паунда към бюджета на страната

14:12 | 26.01.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ед Шийрън. Снимка:Simone Joyner/Getty Images
Ед Шийрън. Снимка:Simone Joyner/Getty Images

Роден в Русия милиардер, авторката на Хари Потър Джоан Роулинг и музикалният изпълнител Ед Шийрън са само част от известните личности в последния списък на най-големите данъкоплатци във Великобритания, съобщава BBC.

Членовете на класацията топ 100, изготвена от Sunday Times, са добавили 5,35 млрд. паунда (6,27 млрд. евро) към публичните финанси миналата година.

Вестникът изчислява данъците, платени върху бизнес печалбите, продажбите на акции, дивидентите, покупките на жилища и личните доходи.

Две трети от списъка са платили по-малко данъци през 2023 г., отколкото през предишната година.

Роденият в Москва финансов трейдър Алекс Герко е начело на индекса, следван от бившия главен изпълнителен директор на Формула 1 Бърни Екълстоун, а шефът на хазартната компания Bet365 Денис Коутс е трета.

Екълстоун е нов член на класацията, след като е платил 650 млн. паунда данъци и санкции към данъчните служби, за да избегне затвор. 93-годишният Екълстоун не е декларирал над 400 млн. паунда, държани във фонд в Сингапур, през 2015 г.

Като най-голям данъкоплатец Герко, който миналата година бе на 15-о място в списъка, е платил 664,5 млн. паунда за финансовата 2023 година, което се равнява на по над 1,8 млн. паунда на ден.

Роденият в Русия финансов трейдър, създал компанията за търговия чрез алгоритми XTX Markets, се отказа от руското си гражданство и получи британско през 2016 г.

Съпругата на премиера – Ашката Мурти, е платила данъци за около 4,8 млн. паунда, показват изчисленията на вестника, но не е достигнала минималния праг от 10 млн. паунда, за да влезе в списъка.

През 2022 г. Мурти, дъщеря на индийски IT милиардер, договори да плати данъците си във Великобритания по всичките си доходи, след като бе разкрито, че не е плащала данъци по доходите си от чужбина.

Две трети от богаташите в списъка за 2023 г. са платили по-малко в сравнение с предишната година, което според изготвилия класацията Робърт Уотс може да е заради факта, че бизнесите са отчели по-ниски печалби.

„Бърни Екълстоун, с приноса си от 652,6 млн. паунда тази година, е еднократният удар в полза на публичните финанси. Без това плащане общата сума от данъците тази година щеше да е по-малка от миналата“, казва той.

Хазартната милиардерка Денис Коутс, основателката на Specsavers Мери Пъркинс и бизнесдамата Криси Ръкър са сред 18-те жени в тазгодишната класация.

Боксьорът тежка категория Антъни Джошуа е 88-и в класацията, след като компанията му отбеляза оборот от 129 млн. паунда. Той е платил над 12 млн. данъци.

Джоан Роулинг е на 31-ва позиция с платени 40 млн. паунда, а веднага след нея е Ед Шийрън с над 36 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
RoyBatty
преди 2 месеца
Вероятно затова Роулинг има толкова проблеми с НПО-та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още