IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилното търсене на чанти и подаръци помогна на Etsy да надмине очакванията

Приходите на платформата надхвърлиха прогнозите на анализаторите

12:30 | 23.02.23 г.
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Приходите на Etsy за тримесечието надминаха очакванията благодарение на стабилното търсене на чанти, парти продукти и персонализирани подаръци в нейния онлайн магазин. Новината доведе до над 5% ръст на цената на акциите по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Компанията, която предлага платформа за търговците на ръчно изработени и винтидж продукти, остана популярна сред по-притеснените финансово потребители след предизвикания от пандемията бум, когато хората пазаруваха маски и различни материали, с които да творят.

„Пазаруващите идват при нас по-често и харчат повече в Etsy”, коментира главният изпълнителен директор Джошуа Силвърман след представянето на отчета.

Нетните приходи за тримесечието до 31 декември са скочили с 12,6% до 807,2 млн. долара, докато анализаторите очакваха 751,8 млн. долара по данни на Refinitiv.

“Въпреки опасенията за по-слабите потребителски разходи за стоки, които не са от първа необходимост, както и насочването на средствата към услуги вместо към стоки, Etsy генерира силен растеж на приходите и по-високи от очакваните брутни продажби на стоки (GMS)“, коментира Арун Сундарам, анализатор в CFRA Research.

И все пак брутните продажби на стоки, ключов показател в индустрията, са спаднали с 4% до 4 млрд. долара през тримесечието спрямо година по-рано, тъй като разходите за артикули, които не са от първа необходимост, са се забавили заради заплахата от рецесия. За настоящото тримесечие, завършващо в края на март, Etsy очаква GMS показателят да е в диапазона 2,95 млрд. до 3,15 млрд. долара.

Компанията прогнозира междуу 600 млн. и 640 млн. долара приходи за периода януари-март в сравнение с очакваните от анализаторите 621,6 млн. долара.

Миналата седмица Citron Research обвини Etsy, че се е превърнала в една от най-големите платформи в света за продажба на фалшиви стоки, което изпрати цената на акциите на компанията с повече от 8% надолу.

В отговор Etsy каза, че фалшификатите са забранени в нейната платформа.

Главният изпълнителен директор Силвърман допълни защитата срещу обвиненията, като описа инвестициите и мерките за безопасност, на които Etsy залага, за да попречи на злонамерени продавачи да търгуват с фалшиви стоки в сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още