IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврейска библия на 1100 години бе продадена на търг за 38 млн. долара

Книгата датира от около 900 година сл. Хр. и е почти изцяло пълна, като липсват само няколко страници от „Битие“

13:07 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Еврейска библия (старозаветните писания, бел. ред.) на 1100 години бе продадена на търг за 38,1 млн. долара от Sotheby’s в Ню Йорк.

Codex Sassoon, която според аукционната къща е най-старото почти пълно издание в света, е купена от организацията American Friends of the ANU (Американски приятели на Музея на евреите в Тел Авив, бел. ред.) като подарък за музея. Средствата за покупката са били предоставени от Алфред Моузес, адвокат и дипломат, и неговото семейство, съобщава Bloomberg.

В телефонен разговор след покупката Моузес е заявил, че се е съгласил да участва в търга, като предварително е направил оферта за покупка от 32,5 млн. долара преди около три седмици. Това означава, че той се съгласява да купи Codex Sassoon за тази сума и ако цената по време на търга е по-висока, Моузес ще получи предварително уговорено намаление.

Дали обаче той е очаквал да бъде печеливш? Отговорът му накратко е не. „Смятах, че (цената, бел. ред.) ще е много повече – в горния край на 40-те и долния на 50-те“ милиона, посочва той.

Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images

Преди това Codex Sassoon е била притежание на инвеститора Жаки Сафра.

Новият купувач на библията е бил очакван с интерес. Преди търга тя беше представена на няколко места – в Лондон, в различни американски градове, както и в Тел Авив, където бе изложена в ANU през март. Над 20 хил. души са я видели, според информация от аукционната къща.

Codex Sassoon, кръстена на някогашния си собственик Давид Соломон Сасон (1880-1942 г.), колекционер и част от влиятелното семейство Сасон, съдържа всички 24 книги от еврейската библия, въпреки че ѝ липсват някои страници от „Битие“. Предполага се, че е била написана в Израел или Сирия и обхваща 396 пергаментови страници. Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images

Като се има предвид възрастта ѝ – от около 900 година сл. Хр. – и това, че е почти изцяло пълна, поставянето на точна цена на книгата е било трудна задача. От Sotheby’s посочват, че единственият подобен сравним текст е Codex Leicester – бележник на Леонардо да Винчи, който Бил Гейтс купува през 1994 г. за 30,8 млн. долара, както и ранна версия на американската конституция, която предприемачът Кен Грифин купува през 2021 г. за 43,2 млн. долара.

Горният край на оценката на Codex Sassoon от 30-50 млн. долара е най-високият за книга или ръкопис.

Наддаването в сряда започна от 32 млн. долара и след две телефонни наддавания с по 500 хил. долара библията бе продадена за 33,5 млн. долара, но с добавени такси и премии крайната сумата достигна 38,1 млн. долара. (Моузес е бил един от наддаващите – т.е. е продължил да наддава над договорената сума). Цялата продажба е продължила малко под пет минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още