IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 118 дни стачка актьорите и холивудските студия сключиха сделка

Стачката на актьорите приключва в четвъртък, обявиха от профсъюза

10:09 | 09.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Холивудските студия и профсъюзът, представляващ около 160 хил. актьори, постигнаха споразумение, с което да сложат край на стачката, блокирала телевизионни и филмови продукции, съобщава Bloomberg.

Телевизионно/филмовата комисия към профсъюза SAG-AFTRA е одобрила предварителната сделка единодушно, се казва в изявление от сряда. 118-дневната стачка ще приключи в четвъртък.

Профсъюзът заяви, че е договорил сделка на стойност над 1 млрд. долара, която включва безпрецедентни ограничения на използването на изкуствен интелект, за да се пресъздаде образ подобен на даден актьор, както и първите в историята бонуси, базирани на представянето, изплащани от стрийминг услуги.

Националният борд на SAG/AFTRA ще разгледа сделката на 10 ноември. Още детайли ще бъдат представени след тази среща.

Тъй като сценаристите, които също стачкуваха, вече са обратно на работните си места от над месец, споразумението с актьорите означава, че продукцията на телевизионни предавания и филми по сценарий може да бъде възобновена скоро. И двете страни са намерили общ език по въпроси от употребата на изкуствен интелект до плащания от стрийминг услуги.

Членовете на SAG (Screen Actors Guild) напуснаха работните си места в средата на юли, след като преговорите за договор с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти се провалиха.

Актьорите се присъединиха към стачката на Гилдията на американските сценаристи, която започна през май. Това е първият път от над 40 години, когато и двата профсъюза са били в стачни действия в един и същ момент.

Двете стачки осакатиха филмовите и телевизионни продукции, принуждавайки студията да отложат премиери, а телевизионните канали да пускат повторения, риалити предавания и игрови шоута, за да компенсират липсата на нови програми със сценарий.

Профсъюзът на сценаристите постигна сделка със студията на 24 септември и позволи на членовете си да се върнат на работните си места няколко дена по-късно. Общо 11 500 членове на гилдията одобриха новия си договор на 9 октомври.

И двата профсъюза стачкуваха по подобни въпроси, включително по-високо минимално заплащане, дял от приходите от стрийминг услуги и гаранции, че няма да бъдат заменени от ново поколение инструменти с изкуствен интелект. Актьорите искаха 2% от продажбите, които програмите им генерират в услуги като Netflix – нещо, което студията отхвърляха. Освен това те настояваха да им се иска съгласие всеки път, когато техен образ или глас се възпроизвежда дигитално чрез изкуствен интелект.

Подобно на сценаристите профсъюзът на актьорите спечели от директната намеса в разговорите на някои от най-силните хора в Холивуд. Изпълнителни мениджъри, включително Боб Айгър на Walt Disney, Тед Сарандос на Netflix, Дейвид Заслав на Warner Bros. Discovery и Дона Лангли на Universalizer, участваха в разговорите с актьорите.

Студията излязоха от дебатите на 11 октомври, след като профсъюзът представи ново предложение – да им бъде плащана такса, базирана на всеки стрийминг абонат. Компаниите заяви, че таксата ще им струва стотици милиони долари годишно допълнително към условията, които са договорени.

Разговорите бяха възобновени на 24 октомври, като студията увеличиха процентното повишение на минималното заплащане, което ще дават на актьорите, до 7% през първата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още