IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите 10 филма на годината според Американския филмов институт

Годишният списък не класира филмите, но се счита за сериозен индикатор от кои продукции се очаква добро представяне на наградите "Златен глобус" и "Оскар"

11:18 | 08.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

"Барби" и "Опенхаймер", подвизаващи се под общото наименование "Барбенхаймер", продължават напред в наградния сезон, след като намериха място сред 10-те филма на годината на Американския филмов институт (АФИ), предаде AP.

Организацията отличава широк спектър от най-добрите филми на годината, сред които попадат касови хитове, анимационен филм, независими филми и филми, издадени както от стрийминг платформи, така и от традиционни студия.

Годишният списък на Американския филмов институт не класира филмите, но се счита за сериозен индикатор от кои продукции се очаква добро представяне на наградите "Златен глобус" и "Оскар".

Освен "Барби" на Грета Гъруиг и "Опенхаймер" на Кристофър Нолан, тазгодишният списък на института включва "Убийците на цветна луна" на Мартин Скорсезе, "Останалите" на Александър Пейн, "Минали животи" на Селин Сонг, "Клети създания" на Йоргос Лантимос и "Американска литература" на Корд Джеферсън. В списъка има и две продукции на Нетфликс: "Май, декември" на Тод Хейнс и "Маестро" на Брадли Купър.

Американският филмов институт включва в годишния си списък и анимационния филм "Спайдър-Мен: в Спайди-вселената".

"Тъй като нашата нация и светът ни продължават да се движат в трудни времена, за АФИ е чест да хвърли подходяща светлина върху тези произведения на изкуството, които ни издигат и в крайна сметка ни водят към съпричастност", каза Боб Газале, президент и главен изпълнителен директор на организацията. "Това, че го правим без конкуренция, е отличителна черта на Американския филмов институт и сме горди да съберем тази общност от творци заедно - като едно цяло, за да отбележим техния изключителен принос към нашето време", допълни той.

Институтът отличава и 10 телевизионни продукции - "Начално училище Абът", "Мечката", "Вражда" (Beef), "Съдебни заседатели" (Jury Duty), "Последните оцелели", "Сутрешното шоу", "Само убийства в сградата", "Покерфейс" (Poker Face),  "Кучетата от резервата" (Reservation Dogs) и "Наследници".

Победителите ще бъдат наградени на частен обяд в Лос Анджелис на 12 януари.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още