IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубена от близо век картина на Климт отива на търг

Според първоначалните оценки творбата е на стойност между 30 млн. и 50 млн. евро

15:55 | 25.01.24 г.
Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Картина на Густав Климт, смятана за изгубена за близо век, ще бъде предложена на търг във Виена месеци след като друга творба на авангардния художник постави рекорд в Лондон, съобщава Bloomberg.

Оценката на Portrait of Fräulein Lieser е от 30 до 50 млн. евро, посочва аукционна къща Kinsky, която ще приема оферти до 24 април в австрийската столица.

Продажбата следва рекордните 108 млн. долара, платени за „Дамата с ветрилото“ на Климт в Sotheby’s през юни, която се превърна в най-скъпата творба, продавана на търг в Европа.

„Невероятно добре запазена е, в почти безупречно оригинално състояние“, казва Клаудия Мйорт-Гасер, ръководител на подразделението за модерно изкуство в Kinsky, която е удостоверила творбата и я представи в четвъртък на пресконференция във Виена. „Много добре е била съхранявана над век“.

Картината е била видяна за последно през 1925 г. на изложба във Виена, след което изчезва. Сегашните собственици, които Kinsky отказва да идентифицира, са я притежавали законно от 60-те години насам, посочва Ернст Плойл от Kinsky, който е разследвал собствеността и произхода на творбата.

Макар че има „дупка в историята на собствеността“, картината не е заявена в нито един списък за реституция, подадени от семейства, които са претърпели експроприация на имоти по време на нацистите, каза Плойл. „Не е имало опит да се намери или да се упражни собственост върху картината“, добавя той.

Потенциалните кандидати могат да видят картината през следващите няколко месеца в Германия, Хонконг, Швейцария и Великобритания. Една от последните творби, създадени от Климт преди смъртта му през 1918 г., нито една друга картина от Централна Европа с „дори приблизително значение“ не е била достъпна от десетилетия, посочва аукционната къща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още