IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливите прогнози на Adidas за годината ѝ донесоха ценови спад на борсата

Главният изпълнителен директор Бьорн Гулден остави вратата отворена за възможни възходящи актуализации на перспективите

14:30 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Adidas поевтиняха в четвъртък, след като производителят на спортни стоки представи прогноза за 2024 г. под оценките на анализаторите. Прогнозата се базира на ограничена печалба от продажбата на последните запаси от спортни обувки под бранда Yeezy след раздялата с Кание Уест, съобщава Ройтерс.

Adidas прогнозира оперативна печалба от около 500 млн. евро през 2024 г. спрямо оценка на анализаторите от 1,294 млрд. евро, показва консенсусна оценка в анкета на компанията.

Тази прогноза предполага, че Adidas ще продаде останалия си инвентар от бранда Yeezy на себестойност, но главният изпълнителен директор Бьорн Гулден остави вратата отворена за възможни възходящи актуализации на перспективите.

„Опитваме се да бъдем скромни и стъпили на земята и после да ви изненадаме положително, а не негативно“, каза Гулден в разговор с анализатори.

„Потребителските настроения по света, разбира се, не са страхотни, не е като хората да се редят навсякъде да купуват продукт“, казва той, добавяйки, че Adidas обаче все пак може да спечели пазарен дял в тази среда.

Акциите на компанията се сринаха с 8% след отварянето на пазара. Към 14:30 ч. цената спада с 4,2%.

Adidas отбеляза и „сериозното въздействие“ от обезценяването на аржентинското песо в края на годината. Конкурентът Puma също отчете по-слаби резултати, след като песото се обезцени с 54% в средата на декември. Аржентина е важен пазар и за двете марки.

Adidas отчете оперативна печалба от 268 млн. евро за 2023 г. спрямо 669 млн. евро година по-рано, но все пак надви загубата от 100 млн. евро, която прогнозираше по-рано.

Гулден, който зае поста в началото на 2023 г., започна преструктуриране на компанията, засегната от раздялата с рапъра Уест, сега известен като Ye, която остави Adidas с непродадени маратонки Yeezy на стойност 1,2 млрд. евро.

Adidas отчете продажби за 2023 г. за 21,4 млрд. евро, включващи бранда Yeezy, и 20,6 млрд. евро без него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още