IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли завистта към Netflix в Холивуд? Не точно

Disney изпревари Netflix по брой абонати, но битката на стрийминг пазара продължава

09:09 | 12.08.22 г.
Снимка:Gabby Jones/Bloomberg
Снимка:Gabby Jones/Bloomberg

По време на сезона на отчетите, който изглежда сигнализира за края на завистта към Netflix, Walt Disney възроди надеждите, че растежът на стрийминг бизнеса ще продължи, пише в анализ на Ройтерс.

Но Disney, която изпревари Netflix като стрийминг лидер по брой абонати през последното тримесечие, е аутсайдерът сред медийните си конкуренти.

Битката на цялата индустрия от последните години за копиране на Netflix се успокои в последните две седмици, тъй като компаниите променят отношението си към стрийминг бизнеса. Вместо да поставят стрийминга в центъра на стратегията си, сега той е само едно от няколкото им бизнес направления.

„На практика разполагаме с четири или пет източника на средства“, коментира миналата седмица главният изпълнителен директор на Warner Bros Discovery Дейвид Заслав. „И в свят, в който нещата се променят и има много несигурност... това е много по-стабилно и много по-добре, отколкото да имаш само един“.

В последните си финансови отчети традиционните медийни компании посочиха стабилни и свиващи се бизнеси като линейната телевизия като центрове за печалба, помагащи за справяне с икономическата несигурност. Паричният поток отново отслабва, твърдят анализатори. По думите им той измества ръста на абонатите като основен показател за успех през последните години.

Новата пестеливост на Холивуд се появявя в момент, в който ускоряващата се инфлация застрашава потребителските разходи и нарастването на броя нови абонати отшумява.

Освен това следва изпадането на Netflix в немилост. Пазарната капитализация на компанията потъна до около 100 млрд. долара от пика си от 300 млрд. долара през ноември, след като растежът на гиганта е в застой.

На хоризонта може да се задават още лоши новини. Рекламните разходи в САЩ за първи път записаха спад през юни след 15 поредни месеца на ръст, предвид опасенията от потенциална рецесия, твърди компанията за анализи в областта на рекламата SMI.

Скоро след сливането за 43 млрд. долара Warner Bros Discovery каза, че компанията повече няма да жертва традиционния си филмов и телевизионен бизнес, за да подкрепи абонаментната си стрийминг услуга HBO Max – голям завой спрямо фокуса на предходното ръководство на стрийминг бизнеса.

Компанията се отказа от скъпи проекти, като научнофантастичния сериал на HBO Max “Demimonde”, който беше в процес на развитие от създателя на „Lost” Джей Джей Ейбрамс, както и вдъхновения от DC Comics “Batgirl”. Гигантът направи отписвания за 825 млн. долара през второто тримесечие.

Анализаторът от Bank of America Merrill Lynch Джесика Рейф Ерлих твърди, че Warner Bros Discovery залага на силните си страни.

„Наложително е медийните компании да възприемат холистичен подход и да се опитат да монезитират все по-ценното съдържание на всяка платформа, независимо дали е линейна или дигитална“, допълва тя.

Това мнение става все по-застъпено в медийния бизнес.

NBCUniversal на Comcast, която не инвестира толкова агресивно колкото конкурентите си, изтъкна далновидността си да не харчи прекалено много за стрийминг услугата си Peacock.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Paramount Global Боб Бейкиш се похвали с растежа на стрийминг платформата на компанията, въпреки че подкрепи решението за забавяне на пускането на „Топ Гън: Маверик“, така че филмът да има ексклузивна премиера в кината. Летният блокбъстър, който дебютира на 27 май, все още не е включен в Paramount+.

Империята отвръща на удара

Отдръпването на медиите прави представянето и прогнозата на Disney, която вчера обяви финансовия си отчет, още по-забележителни, твърдят анализатори.

„Това е ключов момент в стрийминг войната, тъй като Disney вече има повече видео абонати от Netflix”, коментира Паоло Пескаторе, анализатор от компанията за пазарни проучвания PP Foresight.

Цената на акциите на Disney нарасна с 6,5%, след като компанията потвърди целите си за печалбата от стрийминга и обяви, че е достигнала 221 млн. стрийминг абонати в света. За първи път тя изпревари стрийминг пионера Netflix, който има 220,7 млн. абонати.

Disney, която беше една от първите големи медийни компании, които се преструктурираха в преследване на Netflix, използва списъка си от глобално разпознаваеми марки за развлечения и солидните 30 млрд. долара разходи за съдържание, за да постигне всичко това.

Но успехът може да не е вечен.

„Ключов риск за Disney е този ръст на абонатите да остане в миналото, когато ключови франчайзи като Marvel и Star Wars приключат. Остава огромна несигурност относно това как следващата фаза на съдържанието ще помогне за привличането или задържането на абонати“, коментира Джейми Лъмпи, анализатор в Third Bridge.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още